Президентът Румен Радев заяви, че недопускането на България и на

...
Президентът Румен Радев заяви, че недопускането на България и на
Коментари Харесай

Румен Радев: Държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа

Президентът Румен Радев съобщи, че недопускането на България и на Румъния в Шенген не е добре за сигурността на Европейския съюз и дефинира като " нелепи " доводите, с които Нидерландия изяснява желанието си да не поддържа българското участие.

Радев ще повдигне въпроса на следващия ден на срещите си в границите на форума Европейски съюз - Западни Балкани в Албания.

Президентът Румен Радев съобщи, че държането на България и Румъния отвън Шенген не е добре за сигурността на Европейския съюз. Държавният глава дефинира като нелепи доводите на Нидерландия да не поддържа София за участие в Шенгенското пространство. Темата Радев ще сложи и на следващия ден при срещите си в границите на форума Европейски съюз - Западни Балкани, на който Албания е хазаин.

България е изпълнила всички механически критерии за участие в Шенген от 2011 година. Двете инспекции, по гледище на страната ни, са посочили положителни резултати. България има поддръжката и на Европейската комисия, сподели президентът Румен Радев и повтори позицията си:

" Държането на България и Румъния отвън Шенген не е добре за Европа, за общата ни сигурност, за свободния пазар, за нашите стопански системи. Постигнал съм персонално поддръжката и на канцлера на Германия Олаф Шолц, и на президента на Франция Еманюел Макрон, и на колебаещи се първоначално страни - Швеция, Дания, на всички сътрудници, и България покрива всички справедливи критерии. Това, че една или две страни не желаят да дадат своята поддръжка значи, че те имат някакви субективни визии - било то стопански, или вътрешнополитически. Но по тази тематика ще продължава да се работи ". 

Въпросът Радев ще сложи и при утрешните си срещи в Тирана на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани. 

" Последните няколко съвета имаме задълбочени диалози с премиера на Нидерландия Рюте. Сега отново ще повдигна този въпрос, не си мислете, че по този начин с лека ръка ще отмине. Да даваш аргумент, че в последно време имало хванати български гранични служители на реда, уличени в корупция и трафик. Ами най-накрая България стартира да хваща такива хора! И аз ще запитвам на следващия ден: за това ли би трябвало да санкционират България? Това са безусловно нелепи и несъстоятелни доводи и България ще продължи да отстоява своите права и достолепие ", разяснява президентът.
БНР подкасти: Green Deal BNR 2022 Podcast Големите
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР