Президентът Румен Радев започна двудневни консултации с парламентарните сили в

...
Президентът Румен Радев започна двудневни консултации с парламентарните сили в
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Радев: Абсолютно належащо е да има редовно правителство

Президентът Румен Радев стартира двудневни съвещания с парламентарните сили в 47-ото Народно заседание по отношение на конституционната процедура по сформиране на държавно управление. Първата от тях беше с представителите на " Продължаваме промяната ", които завоюваха най-вече гласове на изборите на 14 ноември. 

Радев напомни, че тази година три пъти са организираха избори за Народно заседание и вследствие на тях всякога връчва първият управнически мандат на разнообразни политически партии. 

" Това е значимо предизвестие, че доверието на българските жители не се дава безплатно и би трябвало да се отстоява непрестанно ", съобщи президентът и посочи, че двете служебни държавни управления, които той е назначил, са нормализирали страната. " Те демонстрираха ясно, че може да има единодушие на хора с разнообразни политически възгледи, сътвориха една добра основа за резултатно управление, ориентирано към проблемите на хората. Знаете, че едно дейно ръководство под формата на коалиция може да съществува, единствено в случай че има взаимно почитание сред сътрудниците. Времето на едноличната премиерска власт завърши и вярата то да бъде възобновено, беше изрично отхвърлена от българските жители по време на изборите ", уточни още президента. 

" Това, което се случи в изборната нощ, носи голяма отговорност. Ние осъзнаваме, че на България към този момент й е безусловно необходимо да има постоянно държавно управление, което да пази напълно българския интерес, да взема решение незабавните и неотложни проблеми, които могат да се решат от държавно управление с цялостен мандат и с работещ парламент ", съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

Той изрази вяра в най-близко време да бъде показан план за кабинет, който да бъде основан на коалиция от четири партии. Кирил Петков добави, че по време на договарянията сред четирите партии в 18-те работни групи, всяка от тях е обрисувала сред 5 и 10 страници от ограничения, които би трябвало да се вземат незабавно и в бърз порядък.

" На базата на тези ограничения успяхме да създадем съдружен документ, който завършихме нощес и беше изпратен до всички наши съдружни бъдещи сътрудници ", добави Кирил Петков. Той разясни, че в документа участва и формата, по който те си показват, че ще се образува бъдещото държавно управление.

По думите му, през днешния ден или на следващия ден от Политическа партия чакат от съдружните им сътрудници мненията им по документа и в най-къси периоди да дойдат отново при президента с готовност да поемат първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление и подготвена коалиция за ръководство.  

Президентът през днешния ден ще организира още три срещи - в10.15 ч. ще се срещне с представители на ГЕРБ-СДС, в 11.30 ч. - с Движение за права и свободи, в 14.00 ч. - с Българска социалистическа партия. На 7 декември ще се състоят консултациите с " ИТН ", " Демократична България " и " Възраждане ". 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР