Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнатите дейци

...
Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнатите дейци
Коментари Харесай

Румен Радев удостои с висши държавни отличия изявени дейци на културата

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни оценки изтъкнатите дейци на културата Боян Ангелов, Илка Зафирова, Божидар Николов, Виолета Карапеева и Борислав Иванов.

„ Днешната гала в Гербовата зала е израз на дълбоката социална благодарност за вашия професионализъм, гений и извоюван висок публичен престиж. Целенасочените ви старания, последователността и силата, с които работите за културния и нравствен прогрес на България, заслужиха уважението на вашите сътрудници и съидейници, на българската аудитория и на цялата общност “, акцентира президентът по време на церемонията.

В приветствието си президентът Румен Радев означи, че в продължение на десетилетия с впечатляващ гений и безапелационен професионализъм отличените способстват за развиването на родната литература, спектакъл и кино, публицистика, фолклорни обичаи и музикално изкуство. „ Техните достижения построяват и облика на България зад граница “, акцентира още президентът.

Президентът удостои с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ огърлие за изключително значимите им заслуги в региона на културата и изкуството писателя и интелектуалец Боян Ангелов и актрисата Илка Зафирова.

Боян Ангелов е създател е на десетки поетични книги, монографии, сборници и енциклопедии, превеждани на разнообразни езици. Носител е на влиятелни национални и интернационалните награди. Той е ръководител на Съюза на българските писатели, шеф на издателство „ Български публицист “ и член на Съюза на българските публицисти.

Илка Зафирова е една от най-обичаните от публиката български актриси, която с ярките функции се трансформира в име емблема на българския спектакъл. Носител е на голям брой награди, измежду които “Аскеер” за основна женска роля в „ Свекърва “ от Антон Страшимиров, премия ИКАР за изцяло творчество – 2016 година, премия „ Златното перо “ за извънреден принос към българската просвета и изкуство.

С медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен за огромните му заслуги в региона на културата беше отличен журналистът и издател Божидар Николов. Издател, сътрудник, създател на голям брой разкази, есета, приказки за деца, епиграми и афоризми, Божидар Николов в продължение на десетилетия работи за културния разцвет на Търговище и на страната.

Изявеният създател в региона на българското фолклорно изкуство и обичаи Виолета Карапеева беше удостоена с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ втора степен за значимия й принос за развиването на културата и изкуството. В над 60-годишната си креативна активност като началник и диригент на фолклорни сформира Виолета Карапеева способства за съхраняването на достоверния български фолклор, печели справедливо самопризнание и голям брой оценки.

Диригентът Борислав Иванов е почетен с медал “Стара планина “ първа степен за извънредно огромните му заслуги за развиването на културата и изкуството. В блестящата си кариера, която му носи международно самопризнание, Борислав Иванов е бил общоприет музикален шеф на Симфоничния оркестър на Берлин, шеф на оперите във Варна, Пловдив и София. Маестро Борислав Иванов е дирижирал над 3500 спектакъла на четири континента.

От името на отличените Боян Ангелов изрече дълбока благодарност за оказаната чест и получената високата оценка. „ Българските писатели в никакъв случай няма да предадат духовната граница на България “, съобщи ръководителят на Съюза на българските писатели.

Сред гостите на церемонията бе министърът на културата Атанас Атанасов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР