Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради промените в Административнопроцесуалния

...
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради промените в Административнопроцесуалния
Коментари Харесай

Президентът Радев сезира Конституционния съд за АПК


Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд поради измененията в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). В настояването да бъдат оповестени за противоконституционни се показва, че обособени разпореждания не подхождат на интернационалните контракти.

Президентът подлага на критика признатите оферти съвещанията на тричленен състав на Върховния административен съд като втора инстанция да са закрити. Също по този начин президентът оспорва въведените правила за родовата и локалната подсъдност по административни каузи. Като противоконституционни са избрани и новите високи правосъдни такси, които ще лимитират достъпа до правораздаване и за пълноценно осъществяване на правото на отбрана.

Това е втори опит на президента да спре измененията. Той в началото наложи несъгласие, което обаче бе отхвърлено с лекост от ръководещото болшинство.

Пълните претекстове на настояването:

Публичността на правосъдните съвещания е толкоз значителен принцип на правораздаването, че е прогласен в член 121, алинея 3 от Конституцията. Правото на всеки човек на обществено разглеждане на неговото дело е категорично посочено във Всеобщата декларация за правата на индивида, в Международния пакт за цивилен и политически права, в Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи. С препоръчаните промени този главен принцип за гласност и бистрота се трансформира в изключение. Поради това § 55 ЗИД Административнопроцесуален кодекс, който вкарва правилото на закрити съвещания по каузи, подсъдни на тричленни сформира на Върховния административен съд като втора инстанция, не подхожда на Конституцията и на посочените интернационалните контракти.

Държавният глава оспорва въведените правила за родовата и локалната подсъдност по административни каузи. Тези правила основават трудности пред правораздаването за жителите и организациите и не обезпечават по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правораздаване. Поради това те не подхождат на правилото на правовата страна и на правото на отбрана.

В настояването се акцентира, че типът и размерът на правосъдните такси са част от гаранциите за достъп до правораздаване и за пълноценно осъществяване на правото на отбрана. Размерите на таксите по §57, 61 и 67 ЗИД Административнопроцесуален кодекс не са съобразени с член 60, алинея 1 от Конституцията, защото не подхождат на социално-икономическите условия, на нивото на приходите и на инфлационните процеси в страната. При параленост на размера на простите такси до и след приемането на ЗИД Административнопроцесуален кодекс се открива, че нарастването им е 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел. Те ще затруднят обжалването на административните актове от жителите и юридическите лица, а оттова и конституционно прогласеното право на отбрана.

Въвеждането с §57 ЗИД Административнопроцесуален кодекс на пропорционални такси върху „ определяем веществен интерес “ в касационното произвеждане по административни каузи не държи сметка за спецификата на тези каузи. В административното правораздаване на напред във времето е директната отбрана на нарушената правда при реализиране на държавното ръководство, а не материалният интерес. Законността не е услуга, която една правова страна дава на жителите, а належащо изискване за нейното битие.

Правото на оборване на административен акт, както и правото на касационно оборване на първоинстанционно правосъдно решение, са средства за отбрана на жителите и юридическите лица против циничен държавен юридически акт. Премахването на касационната инстанция в правосъдните производства по административни каузи отслабва тази отбрана, което е неприемливо, когато става въпрос за конституционно прогласени права. По тези съображения в настояването се оспорва премахването на касационната инстанция в Закона за достъп до социална информация, Закона за общественото подкрепяне, Закона за фамилните помощи за деца, Кодекса за обществено обезпечаване, Закона за правната помощ, Закона за запазване на земеделските земи и в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР