Президентът Румен Радев се срещна в Тирана с представители на

...
Президентът Румен Радев се срещна в Тирана с представители на
Коментари Харесай

Президентът се срещна в Тирана с представители на българското национално малцинство в Албания

Президентът Румен Радев се срещна в Тирана с представители на българското национално малцинство в Албания. Там по публични данни живеят сред 35 и 45 хиляди наши сънародници.

" Как се усещат тук (хората) от малцинството - би трябвало да се оказва помощ повече от България, поддръжката от България да е повече. Да се занимава непосредствено с проблемите, що има на място " - за това упорстват представителите на българското малцинство в Албания, което управляващите в Тирана признаха публично преди пет години.  Хаджи Пируши , ръководител на организацията на албанските българи в Голо Бърдо, споделя, че имат потребност от повече внимание: " Стъпка по стъпка, по характерни неща ".

Президентът Румен Радев съобщи, че България работи с управляващите в Албания, с цел да може националното ни малцинство сполучливо да упражнява правата, културата, езика и идентичността си: 

" Немалко е направено по разнообразни стратегии - и от Министерство на външните работи, и от Министерството на образованието, и от Министерството на културата, само че може да се направи и би трябвало да се направи още доста повече. И аз чакам най-сетни Консултативният съвет към Изпълнителната организация за българите в чужбина да проработи дейно, тъй че на тези наши сънародници зад граница с българско съзнание, когато им се откаже от локалните управляващи документ за генезис, този Консултативен съвет да може в действителност да откри въз основата на ясни критерии, че това са хора с българско съзнание и генезис. И заслужават българско поданство ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР