Президентът Румен Радев разпусна 45-ото Народно събрание с дата 12

...
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Президентът Румен Радев разпусна 45-ото Народно заседание с дата 12 май и насрочи идващите парламентарни избори на 11 юли т.г. С различен декрет президентът назначи служебно държавно управление отпред със длъжностен министър председател Стефан Янев.

Конституционният съд разгласи за противоконституционен закона за основаване на фигурата на прокурор за следствие на основния прокурор и заместниците му . Законодателят е основал на процедура безотговорен орган, който единствено видимо основава гаранции за без значение следствие против основния прокурор, се споделя в решението. Така промяната за унищожаване на безконтролния статут на основния прокурор, която се чака от органите на Европейски Съюз и Съвета на Европа, остава на изходна позиция.

Мащабни рокади в управлението на ГЕРБ бяха оповестени в сряда по време на онлайн конференция на партията. С постовете на зам.-председатели се разделиха кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които въпреки всичко останаха в изпълнителната комисия. Техните места заеха Томислав Дончев и Даниел Митов.

Мирослав Боршош е назначен за зам.-кмет по просвета и обучение на Столичната община на мястото на Тодор Чобанов , който бе отхвърлен поради следващо закъснение на реконструкцията на минералната баня " Овча купел ". През 2017 г Боршош беше шумно уволнен от поста шеф на НДК, откакто прокуратурата го упрекна за умишлена занемареност и неизгодни покупко-продажби, само че неотдавна съдът постанови оправдателна присъда на първа инстанция.

Свят
Конфронтацията сред Израел и палестинските милиции в Ивицата Газа ескалира, което накара Организация на обединените нации да предизвести, че има заплаха от война Фотограф: Цветелина Белутова
Брюксел чака по-бързо възобновяване на Европейски Съюз от корона рецесията. Европейската комисия (ЕК) усъвършенства доста упованията си за възобновяване на стопанската система на съюза на фона на ускоряването на имунизацията и разхлабването на рестриктивните мерки. Европейска комисия предизвестява, че темповете на напредък ще продължат да се разграничават в границите на Европейски Съюз, само че до края на 2022 година стопанските системи на всички страни се чака да доближат предпандемичните равнища. Според пролетната прогноза за 2021 година стопанската система на Европейски Съюз ще нарасне с 4.2% през тази година и с 4.4% през идната. Ръстът на Брутният вътрешен продукт на еврозоната се чака да бъде надлежно 4.3 и 4.4%.
Капитал - брой 19
Световната здравна организация класифицира индийския вариант на ковид като " пораждащ световно безпокойствие ". Предварителните изследвания са посочили, че разновидността B.1.617, открита в Индия предходната година, се предава по-лесно и изисква спомагателни проучвания. Тя към този момент се е популяризирала в над 30 страни. Три други варианта от Англия, Южна Африка и Бразилия са със същата подредба.

Суецкият канал ще бъде уголемен и изработен по-дълбок. Председателят на оператора на канала Осама Раби съобщи, че това решение е взето, откакто контейнеровозът Ever Given се заклещи за шест дни през март, предизвиквайки големи вреди за световната търговия. Ever Given към момента е арестуван от оператора на Сеуцкия канал, който желае обезщетения от стотици милиони долари от притежателя.
Бензиностанциите от Флорида до Вирджиния започнаха да свършват запасите, а цените се покачиха след прекъсването на най-големия водопровод за гориво в Съединени американски щати поради хакерска офанзива Фотограф: Reuters
Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР