Президентът Румен Радев провежда консултации за съставяне на правителство с

...
Президентът Румен Радев провежда консултации за съставяне на правителство с
Коментари Харесай

ДБ не държи да получи мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев организира съвещания за сформиране на държавно управление с петата по величина парламентарна група на " Демократична България ". На срещата участват съпредседателите на обединяването Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Мястото на вашата коалиция е значимо, тъй като в нейно лице десният гласоподавател още веднъж откри своето посланичество в българския парламент. Отреди ви значима роля в 45-тото Народно събрание, не по-малко значима роля в общия политически дневен ред на страната. Това сподели президентът Румен Радев при започване на консултациите с " Демократична България ". " Искам да знам каква е вашата подготвеност да се сътвори държавно управление, както и за третия мандат за сформиране на кабинет, в случай че той пристигна при вас ", попита той. 

„ Изправени сме пред редица провокации, които изправят това Народно заседание пред виновната задача да сформира най-скоро оперативно и отговорно държавно управление ”, сподели още президентът. „ Знам, че имате амбициозни оферти за промени. Вие сте и единствената коалиция досега, която съобщи подготвеност и внесе плана за смяна на Конституцията, който към момента не може да доближи до пленарна зала ”, добави още Радев.

„ От една страна този парламент би трябвало да вземе значими решения в региона на законодателство, да чуя и какви са съгласно вас целите, тъй като има доста оферти за промени в законите. От друга страна, те имат потребност от време, само че не можем да даваме време в един неустановен небосвод, тъй като можем да изпаднем в политическо безвремие, от което страната ни губи всеки ден. Балансът е сложен, само че се надявам, че с вашата експертиза и опит вие ще бъдете дейна страната в намирането на решение “, сподели още той.

" Знаете, че сме изправени пред редица значими провокации - както във вътрешен, по този начин и във външен проект, които изправят това Народно Събрание пред виновната задача да сформира допустимо най-скоро оперативно, отговорно държавно управление, ползващо се със солидна парламентарна поддръжка. Всички знаем, че има потребност да се вземат значими и съдбоносни решения, които дефинират развиването на страната в един дълготраен небосвод. Не би трябвало единствено да отговорят на провокациите на средата на сигурност на тежката икономическа рецесия, само че и по най-хубавия метод да се възползват по този начин от европейските средства, че да модернизират страната, да изведат стопанската система и обществото ни на едно ново ниво “, добави президентът.

„ Без да сътворявам някакви внушения и да повеждам спор в тази посока, аз съм задължен като президент да регистрирам всички аспекти за повереното ми от Конституцията пълномощие, тъй че насочвам към вас въпрос за предполагаем трети мандат, в случай че не сполучат другите два. Искам да знам вашето отношение по този въпрос и вашата подготвеност да се работи в тази посока, въобще за сформиране на държавно управление. Искам да знам предпочитани цели, какви принадлежности и механизми вие виждате и ще работите по тях за намиране на консенсус, общо решение за реализиране на едно не съвършено, само че рационално решение в тази сложна конюнктура за България “, сподели той.

" Демократична България "  има своята амбициозна визия за рецесиите в страната. Считаме, че преди всичко е волята на гласоподавателите. На Демократична България гласоподавателите отредиха пето място.   Не считаме, че това допуска мандат за сформиране на държавно управление ", съобщи Христо Иванов.  " Ако от Има Такъв Народ потърсят нашата поддръжка ще влезем в откровени и задълбочени диалози ", посочи той.

" Не считаме, че с 27 депутата можем да имаме рекламация за управнически мандат. Но дано да извървим хода до третия мандат и тогава ще дадем дефинитивна оценка на обстановката ", добави Иванов. 

По думите му Демократична България няма да слага предварителни условия. " Трябва да преценяме отговорността освен да бъде излъчено ръководство, а това да бъде кабинет на смяната. Осъзнаваме своята отговорност за основаване на такова държавно управление, само че не трябва да отхвърляме и опцията за провеждането на още по-честни и излъчващи доверие предварителни избори ", добави той. 

" Поставихме своите дълготрайни законопроекти, само че сме подготвени да осигурим и краткосрочна вероятност с бързи промени, нужни за провеждането на предварителни избори ", изясни Христо Иванов. 

Отдаваме изключително значение на рецесията на държавността като причина за решение на всички останали въпроси, сподели по време на консултациите ръководителят на ПГ на „ Демократична България “ Христо Иванов.

„ Ситуацията е комплицирана на доста равнища. България е изправена най-малко пред три рецесии. Първата явно е здравната рецесия. Втората – икономическите последствия, само че те преливат към икономическа меланхолия, на прага на която се намира страната, която изисква бърза и амбициозна рационализация. Тук е връзката с опцията, която ни дава Планът за възобновяване и резистентност, в случай че съумеем да превърнем този запас в инвестиция в тази рационализация, ще можем да дръпнем страната напред. Третата рецесия е тази на държавността “, добави той.

„ Отиващото си ръководство не е просто следващото държавно управление, което заради приключване на мандата си слиза от сцената като част от естествен либерален развой. Тук става дума за едно ръководство, което е натоварено с извънредно тежки проявления на дълбоката институционална рецесия, в която страната ни се намира ", акцентира Иванов.

По думите му, за жалост, тази рецесия нито стартира, нито свършва с това ръководство. " Трябва не просто да приключим 10-годишното ръководство на Борисов и да излезем и да си отдъхнем от това, само че и да забележим в дълбочина, в корена, тези предпоставки: институционални и конституционни, които са създали вероятни тази проблематика и дефицити, с цел да можем да намерим трайно решение “, посочи още Христо Иванов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР