Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените политически сили

...
Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените политически сили
Коментари Харесай

Румен Радев проведе консултации с политическите сили за новия състав на ЦИК

Президентът Румен Радев организира съвещания с парламентарно показаните политически сили за новия състав на ЦИК. Той се обърна към политическите обединения като им напомни, че за избора на ЦИК ще се работи по метода, който те сами са определили с измененията в Изборния кодекс.

" Трябва да създадем по този начин, че тази Централна изборна комисия да има 60 дни да работи. Иначе изрично застрашаваме реда в изборния развой. Политическата логичност на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при установяване състава и управлението на Централната изборна комисия. Изисква се разговор, спокоен приканвам. Изисква се конструктивност. Да разсея всевъзможни операции и тиражирани лъжи, че президентът показва и дефинира, избира състава на ЦИК и управлението. Категорично погрешно ", съобщи Румен Радев.

От ГЕРБ-СДС показаха неразбиране за какво първо се избира управлението на ЦИК, а по-късно се изслушват претендентите. Смятат и, че методът за систематизиране на мандатите за максимален излишък ги ощетява. Президентът им отговори, че мястото за този спор било в пленарна зала.

" Вървим в противоположен ред. Не виждам опция от НПО-ата да могат да задават въпроси. Това е направено като че ли да се отбие номер ", акцентира Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС.

" Точно вашата партия плави внушения, че желая цялостна власт. Не показвам никого, посочвате вие. Никого не предпочитам, избирате вие. Ако не постигнете единодушие, ще теглим чоп ", сподели президентът.

" Демократична България трайно застъпва тезата, че би трябвало да вървим към професионален състав на ЦИК. Времето не ни разреши в този момент ", добави Христо Иванов от " Демократична България ".

От ГЕРБ предложиха Красимир Ципов за ръководител на ЦИК. Кандидатурата не беше добре призната.

" Не можем да подкрепим господин Ципов - той не е видян да отстоява върховенството на закона ", разяснява Христо Иванов от " Демократична България ".

" Ципов за ръководител на ЦИК - това е засегнатост за българските гласоподаватели, няма по какъв начин да подкрепим такова предложение ", съобщи Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън! ".

" Не сме в Народното събрание, където са позволени сходни обществени нападки. Не е честно госпожа Манолова да приказва за изборни операции, която сътвори Костинброд ", добави Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

" Ние няма да подкрепим ръководител от ГЕРБ. Тя е компрометирала задоволително изборния развой ", означи Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

От " ИТН " изненадващо не предложиха ръководител , а единствено заместник-председател в лицето на някогашен представител на ЦИК - Камелия Нейкова. Чуха се апели за преосмисляне по отношение на ръководителя.

Българска социалистическа партия: " Има апел към втората партия да премислят ".

" Аз няма да карам никоя партия да премисля ", съобщи Румен Радев.

" Тук някой да се трансформира в юрист на друга група, избирайте си ръководител, номинирайте си ", сподели Десислава Атанасова.

" Можем да създадем чоп, само че ще има един плик ", безапелационен бе президентът Румен Радев.

От " Българска социалистическа партия за България ", " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! " предложиха единствено заместник- ръководители, а Движение за права и свободи секретар - досегашния секретар на ЦИК Севинч Солакова.

Автори: Милена Кирова и Тихомир Игнатов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР