Президентът Румен Радев призова за ефективни действия на отговорните институции

...
Президентът Румен Радев призова за ефективни действия на отговорните институции
Коментари Харесай

Президентът призова отговорните за кризата в Перник да си свършат работата

Президентът Румен Радев прикани за ефикасни дейности на виновните институции за обновяване на водоснабдяването на Перник и гарантиране на здравето на жителите.

На среща с кмета на града Станислав Владимиров на " Дондуков " 2 той разиска аргументите за водния режим, отговорността на отрасловите министерства и вероятностите за превъзмогване на рецесията.

Кметът на Перник е внесъл сигнал до прокуратурата по случая и чака незабавни ограничения за изясняване на отговорността за спешната обстановка. Той изясни, че от месеци оттокът от язовира надвишава притока, само че по този начин и не са били подхванати ограничения.
 Уволниха шефа на ВиК-Перник
Уволниха шефа на ВиК-Перник

Заради рецесията с водата

Владимиров съобщи, че повече от половин година Перник е на прикрит воден режим , за което е алармирал неведнъж, в това число и Народното събрание. Той уточни, че чака реакция от страна на Министерството на околната среда и водите и Министерството на районното развиване и благоустройството.

От своя страна президентът означи, че е належащо перничани да бъдат подкрепени и от страна на Министерството на защитата и Министерството на здравеопазването за обезпечаването на водоноски, засилен епидемиологичен надзор и даването на дезинфекционни средства.

В миньорския град от 18 ноември е в действие воден режим , а през днешния ден там напрежението ескалира, откакто протестиращи се пробваха да влязат във ВиК сдружението.

По-рано през днешния ден зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков акцентира, че ще има осъдени за водната рецесия в Перник.

По думите му има пропуски в оправянето с безводието и водния режим.
 Нанков безапелационен, че ще желае оставки за водната рецесия в Перник
Нанков безапелационен, че ще желае оставки за водната рецесия в Перник

Зам.-министърът вижда пропуски в оправянето с казуса

Стана ясно и че язовир " Долна Диканя " не може да се употребява за Перник, тъй като водата е инфектирана със салмонела.

Преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане оферти от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше оповестено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров съобщи, че повода за водния режим е некомпетентното ръководство на ВиК-Перник .

На 14 ноември Владимиров съобщи, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.
 Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник
Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

Притокът в язовир " Студена " е най-малкият от 2006 година насам.

От 18 ноември 2019 година стартира воден режим в района. Той обгръща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим засяг а към 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички дейности. Според него продължаващото разхищаване на вода ще изчерпи и дребното останало количество от скъпия запас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР