Президентът Румен Радев получи поздравителни адреси по повод честването на

...
Президентът Румен Радев получи поздравителни адреси по повод честването на
Коментари Харесай

Кой поздрави България по случай 145 години от Освобождението

Президентът Румен Радев получи приветствени адреси във връзка честването на 145 години от Освобождението на България, оповестиха от прессекретариата на президента.

Поздравления за българския народ по случай Националния празник 3 март досега поредно изпратиха президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, кралят на Обединеното кралство Чарлз III, папа Франциск, генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, президентът на Китайската национална република Си Дзинпин, императорът на Япония Нарухито, президентът на Република Австрия Александер Ван дер Белен, кралят на Испания Фелипе VI, президентът на Република Португалия Марсело Ребело де Соуза, федералният президент на Конфедерация Швейцария Ален Берсе, президентът на Република Чехия Милош Земан, президентът на Република Словения Наташа Мусар, президентът на Република Ирландия Майкъл Хигинс, президентът на Румъния Клаус Йоханис, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, кралят на белгийците Филип, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Хърватия Зоран Миланович, президентът на Република Албания Байрам Бегай, президентът на Република Косово Вьоса Османи-Садриу, президентът на Република Корея Юн Сук Юл, кралят на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, президентът на Република Армения Вахагн Хачатурян, президентът на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, президентът на Палестина Махмуд Абас, президентът на Държавата Либия Мохамед Ал-Манфи, президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси, президентът на Република Куба Мигел Диас-Канел Бермудес и доста други държавни водачи и представители на интернационалните организации.

Федералният президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер изпраща сърдечни поздравления към българите и показва вяра, че другарството сред немския и българския народ ще остане мощен свързващ детайл и в бъдеще, като отбелязва дългогодишното съдействие в дух на доверие сред Германия и България в границите на Европейски Съюз и НАТО.

По случай българския народен празник крал Чарлз III поздравява българския народ. " Очаквам да продължим другарството и мощното партньорство сред нашите две страни, посрещайки актуалните провокации ", се споделя в адреса на краля на Обединеното кралство.

Папа Франциск също изпраща своите сърдечни поздравления по случай Националния празник на България. " Отправям своите молебствия, че Всемогъщият Бог ще благослови Вашия народ за обединяване, взаимност и мир ", показва папа Франциск в приветствения си адрес до президента.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш поздравява българския народ и показва очакване взаимните старания за по-добро, по-здравословно и безвредно бъдеще да продължат. " Съвременните провокации на беднотия, неравноправие, боен спор и климатични промени изискват групови дейности, основани на взаимност, взаимно почитание и съгласие ", показва той в приветственото си писмо до президента във връзка Националния празник на България.

Президентът на Китайската национална република Си Дзинпин насочва поздравления към приятелския български народ. " Готов съм да работя с Вас, с цел да засилим координацията на тактиките за развиване на двете страни и да изведем двустранните връзки на по-високо равнище в интерес на благополучието на двата народа ", показва президентът на Китайската национална република.

" Надявам се, че след всички положени от Вас старания, ще можем скоро да приветстваме България и Румъния в Шенген ", декларира президентът на Република Австрия Александер Ван дер Белен. Той показва още, че пази прелестен спомен от срещата си с българския президент на обичайния Новогодишен концерт на Виенската филхармония на 1 януари и показва задоволство от ползотворните двустранни връзки сред Австрия и България.

От името на испанския народ, на държавното управление и от свое име кралят на Испания Фелипе VI пожелава " персонални триумфи, мир и разцвет на скъпия български народ ".

Президентът на Република Португалия Марсело Ребело де Соуза напомня визитата на българския държавен глава в Португалия през април 2022 година, във връзка на което удостоверява увереността си в продължаването на развиването на положителните връзки сред двете страни. " Уверен съм, че България и Португалия ще продължат да поддържат полезности като мира, демокрацията и човешките права ", декларира Марсело Ребело де Соуза в подтекста на усложнената среда на сигурност в Европа.

Федералният президент на Конфедерация Швейцария Ален Берсе насочва в приветствения си адрес сърдечни поздравления за благополучие и ярко бъдеще на страната ни и българския народ. " Програмата за съдействие сред Швейцария и България ще обезпечи удобна почва за по-тесни връзки сред нашите две страни ", се показва в поздравлението. Берсе откроява съдействието сред Института за проучвания в региона изкуствения разсъдък (INSAIT) към Софийския университет и Федералните софтуерни институти в Цюрих и Лозана като образец за позитивната динамичност в двустранните връзки сред Швейцария и България.

Сърдечни поздравления изпраща към президента и българския народ и президентът на Република Чехия Милош Земан, който показва в своето писмо увереност в това, че двустранните връзки сред Чехия и България са основани на другарство и споделени полезности и ще продължат да се развива сполучливо във всички сфери на съвместен интерес.

Президентът на Словения Наташа Мусар пожелава разцвет на България и българския народ. Тя отбелязва ползотворното съдействие сред двете страни както на двустранно равнище, по този начин и в границите на Европейски Съюз и НАТО. " Сътрудничеството сред европейските сътрудници е извънредно значимо предвид на провокации, с които се срещаме ", отбелязва словенският държавен глава.

" Нека бъдещето донесе мир, благоденствие и благополучие на народа на Република България ", написа до българския държавен глава президентът на Ирландия Майкъл Хигинс.

Мир и разцвет от свое име и от името на румънския народ пожелава президентът на Румъния Клаус Йоханис в поздравлението си към българския държавен глава. Той откроява усложнената среда на сигурност година след началото на войната в Украйна, което по думите му демонстрира какъв брой значимо е съдействието сред Румъния и България както в районен, по този начин и в световен проект. " Приятелството на нашите страни е основано на взаимно доверие, добросъседство, целящо да реализира мир, сигурност и разцвет за нашите жители ", показва Йоханис, като показва убеждението си, че идното му публично посещаване в София ще способства за развиването на връзките сред двете страни.

В поздравленията по случай празника президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев показва задоволство от ефикасното съдействие сред България и Азербайджан в редица области. " Резултатите от моето посещаване в България предходната година и стартирането в употреба на интерконектора Гърция-България, способствуващ за енергийната сигурност на Европа, приказват за високото равнище на нашето стратегическо партньорство ", показва Илхам Алиев. В приветствения си адрес президентът Алиев показва убеденост, че ползотворното партньорство сред двете страни в енергийния бранш ще продължи и в други области като търговията, превоза, логистиката, вложенията, високите технологии и туризма.

Кралят на белгийците Филип насочва пожелания за благоденствие и разцвет към президента и българския народ. В приветствения си адрес той акцентира смисъла на богатите връзки сред България и Белгия, както и тясното съдействие сред двете страни.

В поздравлението си президентът на Република Сърбия Александър Вучич откроява България като добър сътрудник и откровен другар, с който могат да се осъществя взаимни планове в интерес на двата народа. " Скорошното започване строителството на газовия интерконектор сред Сърбия и България удостоверява взаимната подготвеност за подсилване на съдействието в енергетиката и способства за съгласуваност освен сред нашите две страни, а и на целия район ", показва сръбският президент. Той показва признателност за поддръжката на България в процеса на европейска интеграция на Сърбия.

" Пожелавам на Вас и приятелския български народ напредък и разцвет ", написа президентът на Република Хърватия Зоран Миланович в своя приветствен адрес до българския държавен глава. Той показва убеденост за продължение на сполучливото развиване както на двустранните връзки, по този начин и на съдействието в границите на Европейски Съюз и НАТО.

Президентът на Република Албания Байрам Бегай отбелязва, че тази година се навършват 110 години от определяне на дипломатически връзки сред Албания и България и акцентира, че цени високо постигнатото през годините приятелско съдействие. Албанският президент показва благодарност за поддръжката на България за европейска интеграция на страната. " Тази поддръжка още повече ни окуражава за дълбоки промени в нашата страна ", показва президентът на Албания.

" Нашите страни и нации са открили другарство, основано на споделени полезности, доверие и взаимно почитание ", показва президентът на Република Косово Вьоса Османи-Садриу в своя приветствен адрес. Тя показва признателност за поддръжката на България за европейска интеграция на Косово, доказана и по време на нейното скорошно публично посещаване в страна ни. " Вярвам, че с поддръжката на България ще продължим да напредваме към постигането на нашите общи цели ", написа още в поздравлението на президента на Косово.

Президентът на Република Корея Юн Сук Юл пожелава здраве, благополучие и разцвет на българския народ, като показва задоволство от построените през годините връзки сред двете страни с вяра те да продължат да се развиват възходящо и отсега нататък.

" От името на египетския народ сърдечно приветствам Вас и приятелския български народ ", написа президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси до българския си сътрудник. Той насочва пожелания за разцвет на страната ни и показва убеденост, че Египет и България могат да продължат ползотворното си съдействие във всички сфери от съвместен интерес за по-доброто бъдеще на народите на двете страни.

Президентът Румен Радев взе участие в церемонията по издигане на националното знаме на Република България пред Паметника на Незнайния боец в София, където отдаде респект пред паметта на починалите за свободата на България.

От 18:30 часа на площад " Народно заседание " ще се организира тържествената заря-проверка във връзка Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. В 18:40 часа президентът ще произнесе слово. В церемонията ще взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-късно президентът ще бъде хазаин на обичайния формален банкет по случай Националния празник 3 март в Централния боен клуб в София.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР