Президентът Румен Радев откри консултациите за промяна на Конституцията и

...
Президентът Румен Радев откри консултациите за промяна на Конституцията и
Коментари Харесай

Радев: Прокуратурата ще се самоунищожи, ако не преследва еднакво всички олигарси

Президентът Румен Радев откри консултациите за смяна на Конституцията и в самото начало съобщи, че прави значимото конкретизиране, че това не е мястото за лични и обществени нападки против основния прокурор Иван Гешев и против новия ръководител на антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Радев акцентира в самото начало, че в случай че някой от присъстващите е пристигнал с тази концепция – мястото му не е в постройката.

Радев отговори на думите на Гешев и на Цацаров като акцентира и че консултациите при президента напълно не целят нито да нападат или унищожат прокуратурата, нито пък дебатите имат за цел да обслужват нови политически партии, нови планове или идни избори. Това, по думите на президента, не е и главното предизвикателство пред което е изправено държавното обвиняване, както съобщи Цацаров през вчерашния ден на церемонията по встъпването в служба на Иван Гешев.

" Напротив – в случай че неговата идея е ефикасна, самостоятелна прокуратура, той може да се възползва от тези съвещания. Една прокуратура може да се самоунищожи и самообезличи, в случай че не преследва с еднообразно озлобление всички олигарси. Консултациите при президента не са неефикасно упражнение без тематика. Напротив – тематиката е ясно сложена и обрисувана ", акцентира Румен Радев. Той изясни, че има доста подробна стенограма от съвещанието с правния съвет към президента, които могат да станат обществени при интерес и със единодушието на участвалите.

" На новия основен прокурор и новият ръководител на КПКОНПИ би трябвало да се даде опция да работят умерено. Задачата на новият основен прокурор е да убеди обществото, че брани закона, а не ръководещите и избрани олигарси. Пред новият ръководител на антикорупционната комисия стои предизвикването да трансформира от този орган от въздържан и чакащ сигнали и попълнени заявления в същински и ефикасен орган за битка с корупцията, каквато е и неговата упоритост и тя би трябвало да бъде подкрепена ", акцентира президентът и уточни, че тези задания са извънредно сложни.

По думите му, в случай че те не навлязат в епицентъра на корупцията и престъпността, публичният напън ще нарасне, защото обществото става доста сензитивно към корупцията и свадите.

" Темата на този спор е има ли място за смяна в Конституцията, с които да се подсигуряват мощни, ефикасни и самостоятелни съд и прокуратура. Има ли място за промени, които да подсигуряват действително разделяне на управляващите, да сложат преграда пред груповата безнаказаност, пред паралелната власт, работеща зад фасадата на демократичните институции. Трябва ли да ускоряваме прозрачността, отчетността и отговорността на институциите ", заключи президентът проблемите и въпросите, които ще бъдат разисквани.

По думите му, смяната е належаща и тя може да стане по два метода. Първият е посредством разговор и чуваемост сред институциите и гражданското общество – по този начин, както е в една цивилизована страна. Вторият метод е от напън на улицата и отвън рамките на закона, само че тогава следствията, съгласно Радев, са непредсказуеми.

" Разбира се, най-важният спор е в българския парламент – там е мястото по какъв метод да станат измененията. За мен е доста значимо тази смяна да има необятна социална основа. За мен е доста значимо, че сте тук и това демонстрира, че очевидно обществото стартира да се отърсва от апатията и страха, стартира да демонстрира, че има сила за смяна ", заключи президентът.

На консултациите при президента са поканени представители на Съюза на юристите в България, юристи за правата на индивида, Асоциацията на прокурорите в България, на административните съдии, камарата на следователите, Център за проучване на демокрацията, фондация Институт " Отворено общество ", Антикорупционен фонд, Инициатива " Правосъдие за всеки " и други.

Държавният глава разгласи, че ще инициира необятен публичен спор за промени в Конституцията, на 26 ноември - незабавно откакто подписа указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор.

Последните промени в Конституцията бяха направени през 2015 година Те започнаха по гледище на Реформаторския блок (тогава част от ръководещата коалиция) и първичният план предвиждаше огромни промени, само че още преди внасянето му в Народното събрание беше сведен до компромисен вид, който предвиждаше единствено разделянето на Висш съдебен съвет на съдийска и прокурорска гилдия.

В изявление за предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви Радев разгласи, че ще се възползва от конституционното си право да предложи промени в главния закон на страната. Коментарът му пристигна, до момента в който обсъждаше предлагането на властта за " самостоятелен " прокурор, който ще е единственият с пълномощия да проверява за закононарушения от общ темперамент основния прокурор и неговите заместници.

Законопроектът беше препоръчан на изключително съвещание на Министерския съвет на 7 декември, откакто Венецианската комисия и Комитетът на министрите към Съвета на Европа излязоха с остри и сериозни мнения за предлаганите още през юни промени от министъра на правораздаването Данаил Кирилов, по-известни като закона за " тримата огромни ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР