Президентът Румен Радев организира дискусия на тема "Избори - прозрачност

...
Президентът Румен Радев организира дискусия на тема "Избори - прозрачност
Коментари Харесай

Радев се захвана с проблемите на изборния процес

Президентът Румен Радев провежда полемика на тематика "Избори - бистрота и доверие ", на която бяха поканени представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, както и специалисти от институции и организации, ангажирани с подготовката, провеждането и сигурността на изборния развой. На разискването не пристигнаха представители на ГЕРБ, "Обединени патриоти " и прокуратурата.

При откриването на срещата президентът означи, че от доверието на жителите в провеждането на вота зависи и легитимността на самата политическа система, по тази причина е значимо да се разпознават предпоставките, които могат да компрометират гласуването и да се приложат ограничения за ограничението им. Според него с най-голямо значение за изборния развой е прозрачността - при броенето на бюлетините в секционните изборни комисии, при оформянето на протоколите в тях, при предаването и тяхното отчитане. "Като прибавим и други проблеми, засягащи самото съставяне и подготовка на членовете на секционните изборни комисии, като прибавим и метода на образуване и актуализация на изборните описи, проблемите се уголемяват сензитивно ", означи Радев.

Президентът дефинира като "повърхностни доводи " причините за отвод от въвеждане на машинно гласоподаване и даде образец с Холандия, където при по-висока интензивност се следи доста по-малък дял на недействителните бюлетини спрямо България. "Процент от 5-6 на 100 недействителни бюлетини, както е у нас, е огромно отклоняване, това значи деформиране на изборния развой и замяна ", добави той.

Причините за това изменение можели да бъдат ниска просветеност, слаба подготовка на изборната комисия, само че можели да бъдат и изцяло съзнателни и имало сигнали по какъв начин се въздействало от членове на секционно изборни комисии върху бюлетини. "Има други сигнали, и то съществени по какъв начин се манипулират резултатите в протокола. Това за мен е неприемливо, само че това е реалност. Има сигнали за това какво се прави с втория формуляр от протокола. Има съществени проблеми, които тук би трябвало да решим ", разяснява още Румен Радев.

Като опция за решение на казуса с прозрачността при броенето на бюлетините президентът уточни въвеждането на видеонаблюдение след края на гласуването, което да дава опция на гласоподавателите да следят отдалечено този развой със тон и картина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР