Президентът Румен Радев настоя за по-тежки санкции срещу корпоративния и

...
Президентът Румен Радев настоя за по-тежки санкции срещу корпоративния и
Коментари Харесай

Президентът настоя за по-тежки наказания за корпоративния и купения вот

Президентът Румен Радев настоя за по-тежки наказания против корпоративния и купения избор. В понеделник той бе хазаин на среща, на която ангажираните с изборите институции и специалисти разискаха проблемите с изборите у нас и възможните им решения. Изпълнителната власт, чиято е в действителност отговорността за организацията на изборите, не изпрати свои представители на полемиката. Службите, прокуратурата и Министерство на вътрешните работи бяха дали единствено отчети.

В началото на срещата президента акцентира, че точно следеният избор е един от сериозните проблеми в изборния развой:

" Усещането в хората е, че се върти промишленост за десетки милиони. Срамно е това да се случва в европейска страна в 21 век. Трябва да вървим към изрично увеличение на тежестта на наказванията: и административни, и като престъпни закононарушения. Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението и по какъв начин ще ги класифицираме: кои са административни нарушавания, кои престъпни закононарушения, тъй като това е закононарушение против демокрацията ".

В момента наказването за предлагащ или търсещ платен избор е от 1 до 6 години затвор и санкция от 10 до 20 хиляди лв., а за уредници – от 1 до 7 години и от 10 до 25 хиляди санкция.

Румен Радев сподели още, че е " от голям интерес е какво значи недействителна бюлетина " и от какво се поражда: незнание, неведение, неправилно зачеркване или операция от страна на секционните изборни комисии. " Защото в YouTube се въртят клипове, където се дават указания по какъв начин да се създават недействителни бюлетини там, където претендентът или партията са неуместни ", посочи президентът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР