Президентът Румен Радев изрази пред северномакедонския министър Димитър Ковачевски позицията

...
Президентът Румен Радев изрази пред северномакедонския министър Димитър Ковачевски позицията
Коментари Харесай

Радев пред Ковачевски: Признаването на македонските българи ще отвори вратата към ЕС

Президентът Румен Радев изрази пред северномакедонския министър Димитър Ковачевски позицията си, че България ще " отвори вратата " към Европейски Съюз пред Скопие единствено при гаранции за отбрана на правата на македонските българи.

„ Дълбоко имам вяра, че редом с работата на всички секторни групи ние не може да загърбим тези политически въпроси, тъй като те са извънредно значими за сигурността, развиването и просперитета освен на Северна Македония и България, а и на целия район “, сподели президентът, откакто се срещна с Ковачевски.

Северномакедонският министър председател дойде на двудневна аудиенция у нас през вчерашния ден и държавното управление му заседаваше дружно с това на Кирил Петков в резиденция „ Бояна “. Като резултат бяха подписани три меморандума, в това число за жп-връзката сред София и Скопие, а историческата комисия даде обещание да работи по-усилено за решение на въпросите за общата история.

„ Българското общество е доста сензитивно към въпроса за правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание, а това е главен аршин за участие в Европейски Съюз съгласно Копенхагенските критерии “, означи Радев пред делегацията от Скопие. „ Аз проследявам с внимание дебата в Северна Македония. Харесва ми това, че в избрани политически кръгове назрява това разбиране, че би трябвало да има регистриране на тези македонски българи във вашата Конституция “.

„ За мен – като политик, който желае да види Северна Македония допустимо най-скоро в Европейски Съюз – е извънредно значимо този развой на интеграция да бъде необратим. Мисля, че вписването на българите в Конституцията, гарантирането на тяхното пълноправие наред с това на другите нации, ще даде кураж и опция България да отвори вратата за началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейския съюз “, сподели президентът.

Това беше и позицията, която изрази след съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност на 10 януари.

По-рано денем Димитър Ковачевски сподели, че съгласно него   " правата на българите в Северна Македония би трябвало да бъдат конституционно обезпечени, по този начин както е присъщо за една европейска страна ", но уточни, че това е нещо, което изисква значително време: „ Този развой изисква конституционни промени с повече стъпки и включване на повече институции ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР