Президентът Румен Радев избегна в понеделник еднозначния отговор на въпроса

...
Президентът Румен Радев избегна в понеделник еднозначния отговор на въпроса
Коментари Харесай

Радев не казва ще свика ли КСНС, първо щял да чуе премиера

Президентът Румен Радев избегна в понеделник еднопосочния отговор на въпроса дали ще свика КСНС по тематиката " Република Северна Македония ", за което го прикани в петък министър председателят Кирил Петков. Радев повтори свои известни тези и единственото, което сподели е, че първо желае да беседва с Петков.

Пак по въпроса за КСНС и ръководителят на Народното събрание Никола Минчев поддържа премиера, че е належащо привикване на съвета.

„ Колкото по-тясно ръководещите се придържат към формалната българска позиция, изразена в признатите от Народното събрание документи, на последния съвещателен съвет, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ, колкото по-отговорно се държим като член на Европейски Съюз и се придържаме към правилата на Съюза, толкоз по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията по отношение на РСМ”, сподели Радев.

" КСНС е орган за подкрепяне на разговора и за търсене на общо решение в името на значими национални цели. Ако се търси необятен народен консенсус във връзка с РСМ - то подобен освен, че има, само че е и мощно изразен в нашето общество. Би следвало ръководещите да са наясно с него”, продължи той.

Държавният глава съобщи, че в случай че задачата на КСНС е подкрепяне на разговора и в случай че той е нарушен вътре в обединението, то би трябвало ясно да се каже какви са аргументите за това.

Иначе Радев щял да продължи да „ прави най-хубавото за България”.

„ Ще продължим да работим, тъй че нашите братя в РСМ да получат гаранции за един резистентен и необратим развой на интеграция. В същото време по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало.

Най-сетне - политиците там да създадат смелата стъпка, която да отвори вероятността за по този начин мечтаното участие в ЕС”, сподели още той.

Коментар по тематиката имаше и от Никола Минчев.

„ Най-добре е този въпрос да бъде разискван при нас. Със сигурност разговорът в последните месеци е на най-високо равнище от последните години и имаме вяра, че това е довело до развиване да се организира КСНС, да има отчет и да вземем национално виновна позиция”, сподели шефът на Народно събрание.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР