Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха в длъжност

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха в длъжност
Коментари Харесай

Официално: Радев встъпи в длъжност за втори мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха в служба за втория си мандат на " Дондуков " 2 с публична гала през днешния ден на площад " Св. Александър Невски ". 22 януари по традиция е датата за встъпване в служба на новия български президент от 1997 година, когато поста зае президентът Петър Стоянов. Румен Радев става вторият президент с втори мандат, след Георги Първанов и в този смисъл генералът авиатор поема щафетата от самия себе си.

Президентът и висш главнокомандващ одобри рапорта на началника на почетния гвардейски часовой, поклони се пред националното знаме, обходи строя и поздрави гвардейците, след което произнесе слово.

21 артилерийски салюта означиха началото на втория му мандат. Държавният глава и вицепрезидентът поставиха венец и под звуците на химна отдадоха респект пред починалите за свободата на България пред Паметника на Незнайния боец.

" Преди 5 години за първи път одобрих строя, помня лицата на доста от вас, вярата ни бе обща. Първият мандат мина в изтощителна битка. 5 години посветихме за борбата за правда и демокрацията ", съобщи Радев в словото си.

" Обществото би трябвало да се раздели с част от предишното, ще не отстъпвам справедливостта. Политическата смяна е единствено първата крачка ", добави той.

" Убеден съм, че можем да реализираме задачите си, единствено в случай че обществото ни остане единно за действителна смяна и прогрес. Ще продължа да бъда президент на всички български жители, без значение от етнос и вяра ", добави президентът.

И подчертава: " В идните години ще бодърствам страната да не се отклони от пътя. Ще не отстъпвам суверенитета, закона сигурността и справедливостта. Защото това е нашата дълготрайна и неотменна задача. Политическата смяна е единствено първа крачка. Чакат ни още тествания ".

" Победихме с общи старания. Извадихме обществото от апатията. Върнахме на хората честните избори, а на Народното събрание опцията да реформира отхвърления управнически модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. Днес знаем към кои правила градим единството си - за правда, правдивост и грамотност. За същинско европейско развиване на България”, добави президентът.

На площад " Св. Ал. Невски " е някогашният министър председател Симеон Сакскобургготски. Пред патриаршеската катедрала са и ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, министър председателят Кирил Петков, министри, посланици и дипломати. Първата дама Десислава Радева дойде преди президента, като още веднъж заложи на кралскосиньо, както и по време на клетвата му в Народното събрание.

Встъпването за повторно в служба не беше почетено от предшествениците на Радев - Росен Плевнелиев и Георги Първанов. Лидерът на Българска социалистическа партия в оставка и вицепремиер Корнелия Нинова също не участва на формалната гала, защото по същото време в НДК се организира съвещание на 50-ия конгрес на партията, на което би трябвало да се реши дали ще бъде призната оставката й като партиен началник.

След церемонията президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се насочат към " Дондуков " 2. Шпалир от гвардейци ще ги посрещне пред Парадния вход на президентството за началото на втория им мандат.

На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Йотова поставиха клетва за втория си мандат на тържествена гала в Народното събрание.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР