Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова влизат във втори

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова влизат във втори
Коментари Харесай

Какви са очакванията на политиците за втория мандат на президента

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова влизат във втори мандат.Двамата поставиха клетва пред Народното събрание. Депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала по време на обръщението на президента.

Първо изречение от речта на президента и първа реакция от опозицията.

ГЕРБ напуснаха пленарната зала. Очаквали новият президентски мандат да стартира по различен метод.

Ние почитаме институциите по тази причина и бяхме в залата при полагането на клетвата от господин Радев и госпожа Йотова. Очаквахме даже при започване на президенстката тирада тя да бъде визионерска, надпартийна, да не приказва за модели, да не приказва за чегъртане, да не приказва за мафия, сподели Десислава Атанасова - ръководител на ПГ на ГЕРБ.

Контратака от ръководещите към държанието на ГЕРБ.

Кирил Петков - министър-председател на България: Липса на парламентарна просвета.

Това е последна форма на пренебрежение на президентската институция, сподели Милен Матеев - народен представител от ПГ на " Продължаваме промяната ".

Отказаха да бъдат част от променената политическа конюнктура, което приказва най-лошо за тях. Смятам, че Румен Радев сподели, че е президентът-обединител, президент на всички български жители. И чакаме втория му мандат с огромен интерес, тъй като в действителност огромните промени предстоят да се случват, сподели Александър Симов - народен представител от ПГ на Българска социалистическа партия.

И председателстващият съвещанието оцени високо първия мандат на президента и вицепрезидента.

Когато за милиони българи беше най-тъмно президентската институция остана да свети като фар, който дава посока. Затова нямам подозрение, че дружно ще установим нов градивен разговор сред институциите, сподели Кристиан Вигенин - заместник-председател на Народно събрание.

Основното очакване на политиците от президента: да бъде балансьор сред управляващите.

Не мисля, че нещо може да попречи на нашите връзки, ние си сътрудничим по един прелестен метод с институцията и с господин Радев, сподели Петър Куленски, народен представител от ПГ на " Продължаваме промяната ".

Знаете още през първия мандат, когато президентската институция видя, че страната е овладяна от мафията и статуквото, излезе самоуверено в лицето на Румен Радев, сне доверие от държавното управление и сподели на обществото, че може да бъде коректив когато има проблеми, когато има забележима корупция, когато има забележими неправди да го споделя и да го демонстрира, сподели Станислав Балабанов, народен представител от ПГ на Има Такъв Народ.

Надявам се да се издигне над политиката. Институциите са длъжни да си взаимодействат, без значение кой ги съставлява, с цел да може да работят за хората другояче борбата сред тях не дава никакъв резултат, сподели ген. Атанас Атансов, народен представител от ПГ на Демократична България.

Ние се надяваме, че всички ще работят съгласно клетвата, която са положили и при започване на 47-ото Народно заседание,и при започване на втория мандат на президента Румен Радев. Всички да съблюдават конституцията и законите на страната, сподели Халил Летифов, народен представител от ПГ на Движение за права и свободи.

Това, което аз чакам и гласоподавателите на Възраждане чакат е българският президент да взема постоянно страната на болшинството и да съблюдава главните правила на демокрацията в нашата страна, сподели Костадин Костадинов, ПГ на " Възраждане ".

Приоритетите да се върне правовата страна и почисти корупцията - министър председателят Кирил Петков очерта като общи за изпълнителната власт и президента.

Да, в един тим сме, в тима на България сме. Много бих се радвал той да бъде също толкоз сериозен към изпълнителната власт - това е силата на разделяне на управляващите. Но да имаме взаимовръзка, когато излизаме към външния свят да приказваме с един език.

Конституцията ще бъде огромна тематика в идващите месеци, разгласи Петков. Посочи нужните ремонти и очерта правосъдната промяна като приоритет номер 1:

Например ролята на основния прокурор. Аз имам вяра, че откровено го имам вяра, че в България не би трябвало да има човек, над който е единствено Господ.

" Продължаваме промяната " към момента нямат претендент за ръководител на антикорупционната комисия, а за началник на КЕВР се водят диалози, съобщи министър председателят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР