Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за
Коментари Харесай

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред парламента

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поставиха клетва за втория си мандат на тържествена гала в Народното събрание. Президентската двойка, както и всички публични лица, които участват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на Народното събрание. Сред присъстващите в пленарна зала бяха бившият президент Петър Стоянов и предходни ръководители на Народното събрание - Михаил Миков, Борислав Великов, Огнян Герджиков. Също по този начин участваха министър председателят Кирил Петков и министрите от кабинета.

Радев и Йотова бяха посрещнати на крайници от депутатите четирите партии от ръководещата коалиция и от ПГ на " Възраждане ", седнали останаха депутатите от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Преди клетвата зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин прочете решението на Централната изборна комисия, с което Румен Радев и Илияна Йотова са определени за президент и вицепрезидент на България.

" Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се ", споделиха президентът и вицепрезидентът, след което прозвуча химнът на България и този на Европейския съюз.

" Преди пет години вие ми подарихте и поверихте виновната задача като президент на България да работя за единението и добруването на нашия народ, за суверенитета и сигурността на многовековната ни страна ", сподели в обръщението си след полагането на клетвата президентът Радев. " Пет години по-късно вие още веднъж поверихте на нас с госпожа Йотова сложната задача да продължим по пътя, по който поехме дружно и направихме първите решителни крачки. Вашето доверие е най-меродавната оценка за комплицираните решения, които вземахме по време на мандата, за това, което дружно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме във втория мандат, първите ми думи са тези на благодарност към вас, скъпи съотечественици ", акцентира Радев. " Първият президентски мандат се случи в трагично време, в което остарелият властнически модел на ръководство доближи своя разцвет. Докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше. Гражданският протест през 2020 година против мафиотизацията на властта извади на повърхността обстоятелства и процеси, които тя премълчаваше ", съобщи още президентът. По време на обръщението парламентарната група ГЕРБ-СДС напусна залата. " И на мен не ми е прелестно, само че избирам истината ", разяснява президентът. " Българите въстанаха против едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър на злоупотребите и кривото огледало на медиите, против бедността, безпътицата и безправието, които прокудиха стотици хиляди наши сънародници зад граница ", продължи той.

След церемонията в Народното събрание Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски " Радев и Йотова и ще отслужи церемониален молебен. Негово Светейшество ще поздрави президента и с архипастирско слово с благопожелания за Божията плодородна поддръжка за спокойно и плодотворно служение на българския народ. За повторно българският патриарх Неофит персонално ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за сполучлив мандат като държавен глава.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР