Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Парламента

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поставиха клетва пред Народното събрание за втория си мандат. На тържествената гала те произнесоха клетвите си и подписаха клетвени листове. Двамата ще встъпят в служба на 22 януари. На церемонията участваха министър-председателят Кирил Петков, членове на Министерския съвет и Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, президентът Петър Стоянов (1997 година - 2002 г.) и предходните ръководители на Народното събрание Огнян Герджиков, Борислав Великов и Михаил Миков. След полагането на клетвата президентът Румен Радев направи послание към народа и Народното събрание. В словото си Радев уточни, че първият президентски мандат се е случил в трагично време, в което остарелият властнически модел на ръководство е достигнал своя разцвет, " до момента в който в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше ". Гражданският протест през 2020 година против мафиотизацията на властта извади на повърхността обстоятелства, процеси, акцентира той. Налице е историческа опция да върнем България в руслото на закона. От това зависят всички други положителни планове, сподели президентът.
Той регистрира, че в България е налице " антимафиотски консенсус ", сплотяващ голямото мнозинство от честни българи и въпреки жителите да са дали своят вот за доста и разнообразни партии, са били водени от една вяра за правдивост и правда. В словото си Радев посочи нуждата от конституционни промени, които да не се изчерпват единствено със правосъдната власт и прокуратурата. Друга стратегическа цел бе оправянето с демографската злополука, както и обезпечаването на държавна поддръжка за българската просвета, на която по думите му разчитаме да построява духовни полезности и да сплотява нацията. Външната ни политика би трябвало да се формулира с консенсус у нас и да се отстоява поредно на открито, съобщи Радев и означи, че България би трябвало да води самодейна политика. Относно участието на Македония в Европейския съюз, той уточни, че е измежду политиците, които желаят да я видят по-скоро членка. Според него препоръчаният от държавното управление многопистов метод в връзките има капацитет да динамизира разговора и да укрепи доверието. " Той обаче не трябва да оставя на назад във времето проблемите, свързани с правата на нашите сънародници и общото историческо и културно минало ", сподели Румен Радев. " Оставам отворен за разговор и споделям отговорността за тежки и непопулярни, само че нужни решения. Ще не преставам обаче да бъда сериозен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни ", съобщи президентът Румен Радев. След полагането на клетвата председателстващият съвещанието Кристиан Вигенин /БСП за България/ сподели: " Днес България навлиза в нов стадий на своето развиване, идва време за отворената длан и за протегнатата ръка. Идва време за строеж, за разговор, за правдивост, за подсилване на държавността и законността, за изпълване със наличие на полезностите на демокрацията и свободата. Идва време, изправени пред рецесиите, да осмислим концепцията за единението ".
" Истинските държавници усещат духа на времето, схващат болките и очакванията на своя народ и не се двоумят да работят уверено, когато би трябвало да защитят бъдещето на родината си. В своя първи мандат вие се доказахте като такива ", добави той. Премиерът Кирил Петков / " Продължаваме Промяната " / разяснява, че всички, в това число и президентът, са в тима на България. " Да в един тим сме, в тима на България сме, доста бих се радвал той да бъде също толкоз сериозен към изпълнителната власт ", сподели Петков. По думите му, точно това е силата на разделянето на управляващите. " Всеки един от нас може да прави неточности и всеки един от нас може да получава спомагателни препоръки. Много бих се радвал, той да бъде сериозен към нашите политики, нашите дейности, да имаме взаимовръзка, когато приказваме пред външния свят да приказваме на един език ", сподели Петков. Излизането на депутатите от парламентарната група ГЕРБ-СДС от пленарна зала, Петков дефинира като: " липса на парламентарна просвета ". Той разяснява, че Конституцията ще бъде една огромна тематика в идващите месеци, тъй като би трябвало да има ремонти и като образец за това засяга ролята на основния прокурор. Даниел Митов разяснява, че не чака смяна във втория мандат на президента Радев. Реакциите Депутатите от ПГ ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала още при започване на президентското слово. Основният претекст за това бяха чутите прилагателни в словото на президента. Пред публицисти ръководителят на групата Десислава Атанасова съобщи, че са очаквали президентската тирада да бъде визионерска, надпартийна и да не приказва за модели и мафия. Тя разяснява, че демокрацията е на първо място ценене вота на българските жители. " Ние почитаме институциите и по тази причина бяхме в залата при полагането на клетвата от господин Радев и госпожа Йотова. Считаме обаче, че години наред всички думи за това, че една политическа партия, съответно ГЕРБ и нашата парламентарна група е наричана с всевъзможни прилагателни, с опити да бъде чегъртана, въздейства не на нас като парламентарна група, а е засегнатост към всички членове и симпатизанти на тази политическа партия ", сподели тя.
" Демокрация значи да зачиташ вота на жителите, без значение по какъв начин са го упражнили, тъй като тази президентска двойка е определена едвам с 30 % изборна интензивност, само че и да браниш своите гласоподаватели ", разяснява Атанасова. " През последните пет години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функционалността, дадена от Конституцията, да бъде обединител на нацията ", разяснява Атанасова. От ПГ " Възраждане " разясниха, че в сегашния миг президентът има съществено въздействие, тъй като това държавно управление се употребява с неговото политическо доверие. Председателят на парламентарната група на Политическа партия " Възраждане " Костадин Костадинов сподели, че в предходния мандат президентът е бил във война с изпълнителната власт, а в този момент е президентът на това държавно управление. По думите му сега представителната и изпълнителната власт са в симбиоза. Според него няма място за извинения и всяка една от рецесиите в България би трябвало да бъде решавана незабавно, а не след време, не с положителни пожелания, не със заклинания. От ПГ " Демократична България " означиха, че през днешния ден в речта си президентът е извадил пред скоби нуждата от конституционна промяна в прокуратурата.
" Ние не можем да не се присъединим към неговия апел Народното събрание да стартира работа по тази тематика ", разяснява пред публицисти в Народното събрание ръководителят на ПГ " Демократична България " Христо Иванов. Според него ГЕРБ-СДС са показали малко ненужно нерви, напускайки пленарната зала по време на обръщението на Румен Радев през днешния ден. Колегите от ГЕРБ не може да не си дават сметка, че носят извънредно тежко задължение, означи ръководителят на ПГ " Демократична България ". Според него, излизането от залата не е път напред.
Конституционната промяна е безусловно неизбежна, въпросът е да бъде основана платформа, която да сплоти процеса, добави Христо Иванов. От " Българска социалистическа партия за България " Александър Симов разяснява, че напускането на депутатите от ГЕРБ-СДС в действителност приказва зле за тях. Според Симов поръчката на президента за втория мандат е изключителна мощна и най-важното - тя е подкрепена от болшинството от българските жители. Той разяснява, че от ГЕРБ са отказали да участват в тази действителност, отказали са да бъдат част от променената политическа конюнктура, което приказва най-лошо за тях, само че тематиката не е ГЕРБ, а Румен Радев, уточни Александър Симов. Смятам, че Румен Радев сподели, че е президентът обединител, президент на всички български жители и чакаме втория му мандат с огромен интерес, тъй като в действителност огромните промени предстоят да се случват, съобщи той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР