Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред
Коментари Харесай

В България е налице антимафиотски консенсус. Румен Радев положи клетва за втори мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поставиха клетва пред Народното събрание за втория си мандат.

"Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се ", гласеше клетвата, която те произнесоха в пленарната зала.

"В България е налице антимафиотски консенсус ", сподели президентът в своето послание пред Народното събрание. Той дефинира като основно връщането на държавността, в това число бързата промяна на прокуратурата, тъй като в противоположен случай може да се отвори пътят към реваншизъм. Държавният глава сподели още, че ще е критик и на новото ръководство в случаите, когато намира решенията на изпълнителната и на законодателната власт за неправилни, само че остава и отворен за разговор.

"Държавата отсега нататък не трябва да се ръководи през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията би трябвало да бъде съкрушена, с цел да оцелеем като страна и общество ", уточни той.

Радев добави още, че първият му президентски мандат се е случил в трагично време, в което остарелият властнически модел на ръководство е достигнал своя разцвет, "докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше ".

"Гражданският протест през 2020 година против мафиотизацията на властта извади на повърхността обстоятелства и процеси, които тя премълчаваше ", добави Радев. Още при започване на обръщението му депутатите на ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала.

На церемонията участваха министър-председателят Кирил Петков, членове на Министерския съвет, на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус и на записаните у нас вероизповедания. В началото ѝ бе изчетено решението, с което ЦИК афишира Радев и Йотова определени за президент и вицепрезидент на Република България. Двамата ще встъпят в служба на 22 януари.

Кандидатурата на Румен Радев беше издигната от предприемчив комитет, а на втория тур на президентските избори беше подкрепена от 4 политически сили. Той беше избран отново за президент с голяма преднина пред своя конкурент Анастас Герджиков, подсилен от ГЕРБ. Победата на Радев обаче се случи на фона на рекордно ниска изборна интензивност – малко над 30% съгласно социологическите организации.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР