Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова днес встъпват в

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова днес встъпват в
Коментари Харесай

Президентската двойка Радев-Йотова встъпва в длъжност за втори мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова през днешния ден встъпват в служба за втори мандат с тържествена гала на площад „ Свети Александър Невски “ в София.

21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото на мандата на избраната отново президентска двойка.

Президентът Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. Тържествената военна гала пред Паметника на незнайния боец е един от основните моменти при встъпването в служба на българските президенти, които отсам поемат функционалността на висш главнокомандващ на въоръжените сили.

Началото е сложено преди 25 години и се трансформира в традиция и знак на последователност при предаването на властта от един държавен глава на различен.

Днешната гала ще бъде шеста за последния четвърт век и втора, при която в служба встъпва президент, който е избран отново за втори мандат.

След като поздрави почетния часовой и одобри строя, Румен Радев ще произнесе слово.

Гвардейският внушителен духов оркестър ще извърши химна на България, а 21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото на втория мандат на президента.

Румен Радев ще постави венец пред Паметника на незнайния боец и ще уважи паметта на починалите за свободата на България.

Светската част от церемонията стартира малко преди 12 часа на „ Дондуков “ 2. Пред парадния вход на президентството шпалир от гвардейци ще посрещне президента и вицепрезидента Илияна Йотова.

В речта си пред Народното събрание след полагането на клетва за втори мандат на 19 януари Румен Радев прикани за конституционни промени в правосъдната власт и разширение на гражданското присъединяване в ръководството на страната. Той дефинира като стратегическа цел оправянето с демографските проблеми.

„ Демографската злополука е проекция на всички рецесии от прехода. Време е за дълготрайни, финансово обезпечени политики за увеличение на раждаемостта с фокус върху виновното родителство, за понижаване на смъртността и ограничение на емиграцията.

Третият консенсус, към който съм уверен, че следва да се обединим, е идеята за просветена и образована нация “, сподели Радев в речта си.

 Патриарх Неофит отслужи молебен в катедралния храм „ Св. Александър Невски “ във връзка идното встъпване в служба на президентската двойка Радев-Йотова за втори мандат, 19 януари 2022 година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР