Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова днес полагат клетва

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова днес полагат клетва
Коментари Харесай

Политическите коментари преди клетвата на президента Радев

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова през днешния ден поставят клетва за втория си мандат пред Народното събрание. Те спечелиха балотажа на президентските избори, извършен на 21 ноември 2021 година, изпреварвайки двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева. На балотажа гласоподаваха 2 310 903 души. Избирателната интензивност беше рекордно ниска - 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова гласуваха 1 539 650 души, а за двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева – 733791 души гласове. Румен Радев е вторият президент в най-новата ни история, който печели втори мандат, след президента /2002-2012/ Георги Първанов. 

Ето какви бяха политическите мнения преди клетвата на президента Румен Радев. 

" Необяснимо е за мен по какъв начин президентът, който по Конституция би трябвало да е надпартиен и да е обединител на всички политически сили, се трансформира в разединител на нацията. Ние в никакъв случай не сме имали омраза с президента, тъй като по този начин разбираме политиката. Той беше този, който размаха пестник на площада и този знак стана знак на разединението ", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според нея, тонът сред институциите, би трябвало да е диалогичен. " По Конституция сме задължени да работим в името на жителите, само че през последните 5 години имаше прекалено много съществени конфликти. Надявам се за 5 години на този пост Радев да е осъзнал, че институциите са поръчител както за спазването на правата на жителите, по този начин и за спазването на закона ", сподели още Атанасова. 

" Емпиричният опит демонстрира, че президентът е податлив да злоупотребява с властта си в президентството, съобщи Даниел Митов от ГЕРБ-СДС на влизане в Народното събрание. Той добави, че не може да има по-различни упования от президента от това, което е видял досега. Според него поради президента даже би трябвало да обмислим дали да не премахнем институцията " длъжностен кабинет ". 

Българска социалистическа партия несъмнено даде своята оценка за първия мандат и това е сполучлив мандат. По-важното е, че и българският народ даде своята оценка. Убедителната победа, която извоюва президентската двойка Радев - Йотова на тези избори, демонстрира тази оценка, разяснява пред Българска национална телевизия депутатът от Българска социалистическа партия Атанас Зафиров .

" Безспорно във втория мандат президентът би трябвало да покаже своята безапелационна функционалност да бъде същински обединител на нацията, тъй че президентската институция да бъде един поръчител и за метода, по който българското общество ще премине през тези рецесии. Правомощията на президента са доста ясно написани и когато той е на мястото си, а институцията е изпълнена със наличие, тя може да бъде поръчител на естественото действие на държавните управляващи в изискванията на практикуване на властта ", счита Зафиров.

На влизане в Народното събрание Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи съобщи, че от придвижването се надяват, че всички ще работят съгласно клетвата, която са положили - както при започване на 47-ото Народно заседание, по този начин и за втория мандат на президента Румен Радев. " Всички би трябвало да съблюдават Конституцията и законите на страната ", добави Летифов. 

" Институциите са длъжни да си взаимодействат без значение кой ги съставлява, с цел да може да работят за хората. Конфронтацията сред тях не дава никакъв резултат ", заяви ген. Атанас Атанасов от ПГ на " Демократична България " на влизане в Народното събрание. Той добави, че се надява президентът да се издигне над политиката.

" Мандат, който от самото начало мина в една конфронтационна линия по отношение на предходното държавно управление, която докара и до война сред институциите в миг, в който българската страна трябваше да показва единение. Не виждам знаци от страна на президента, че и вторият му мандат няма да мине по този метод. Ние се опитвахме през нашия мандат да вършим разнообразни крачки и да заровим томахавката и за жалост не успяхме. Може би той е индивидът, който би трябвало да търси крачки, тъй като носи цялата отговорност за актуалното ръководство. Президентът като проектант на актуалното ръководство би трябвало първо да консолидира личното си ръководство и да направи по този начин, че държавното управление да стартира да взема решение проблемите на хората. Всичко останало, с лозунги, със заклинания, би трябвало да остане в границите на първия мандат ", разяснява пред Българска национална телевизия Тома Биков от ГЕРБ.

" Свитият пестник на Румен Радев беше мотив за обединяване на нацията, която изиска смяна. Сега дружно и обединено, като тим, би трябвало да гледаме в една посока в името на това да си свършим работата пред обществото ", счита Станислав Балабанов от " ИТН ".  Той дефинира втория мандат на президента като логически резултат от ръководството му. " Очакванията ни са той да бъде градивен и да е обединител на нацията ", сподели още Балабанов.

" Имам упования от изпълнителната власт, президентът има представителна власт ", заяви на влизане в Народното събрание водачът на " Възраждане "  Костадин Костадинов. 

" Силно се надявам, че президентът ще бъде фактически обединителна фигура на нацията и когато има проблеми, които явно разделят обществото, ще заема страната на болшинството, а не на малцинството. За страдание, в този момент виждаме, че той заема по-скоро страна, която не е в полза на българските жители по съответния проблем със " зеления документ ", сподели още той. Константинов е на мнение, че президентът постоянно би трябвало да заема страната на болшинството, другояче нарушава главния принцип на демокрацията, че болшинството дефинира дневния ред, а не малцинството. 

" Пожелаваме триумф на Радев, надяваме се в действителност да е обединител на нацията ", сподели от своя страна Цончо Ганев от " Възраждане ".  

Източници: Българска национална телевизия и bTV 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР