Президентът Румен Радев и назначеният от него служебен вътрешен министър

...
Президентът Румен Радев и назначеният от него служебен вътрешен министър
Коментари Харесай

Обидно и недопустимо: Радев и служебни министри се нахвърлиха на Нидерландия

Президентът Румен Радев и назначеният от него длъжностен вътрешен министър Иван Демерджиев разкритикуваха остро Нидерландия, защото  в Шенгенското пространство, написа Дневник.

" Наскоро трима български служители на реда починаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес министър председателят на Нидерландия Марк Рюте неприемливо внуши, че тази граница би могла да се премине против 50 евро. Вместо европейска взаимност, България получава цинизъм! ", написа президентът в профила си във " Facebook ", като обявата е съпроводена със същия текст на британски език.

Правителството на Нидерландия реши в петък (2 декември), че ще одобри Румъния и Хърватия да се причислят към Шенгенското пространство, тъй че техните жители да могат да пътуват свободно в тази зона, само че ще блокира влизането на България, тъй като счита, че тя не дава отговор на нужните условия, с цел да се причисли към този контракт.

От своя страна Демерджиев настоя в позиция, разпратена до медиите, че били " извънредно обидни внушенията, че против 50 евро може да се премине границата ". Министърът на вътрешните работи развива защитната теза, че България полагала изключителни старания, с цел да подсигурява сигурността на сътрудниците си в Европейския съюз, включително и на Нидерландия, което е станало даже с цената на живота на трима гранични служители на реда.

" Усилията ни не заслужават неуважение! Усилията ни не заслужават обиди! Сведохме до най-малко вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена. През последните месеци страната ни постави изключителни старания, с цел да отговори на всички условия на европейските ни сътрудници. Страната ни сполучливо мина през две поредни инспекции под управлението на Европейската комисия. И двете завършиха с отчети, които изрично показват, че страната ни дава отговор на всички условия на Шенгенското законодателство ", упорства ръководителят на Министерство на вътрешните работи.

По думите му обаче в подмяна вместо европейска взаимност, България получавала " неуважение и дискриминация ".

" Цената за участието ни в Шенген, не може да бъде достолепието на българските служители на реда! Не сме подготвени да платим такава цена! ", акцентира Демерджиев.

Служебният министър на правораздаването Крум  на Радев и Демерджиев, като настоя " Рюте да внимава " с позицията си за недопускането на България в Шенген.

Рюте сподели в петък, че отводът за поддръжка на България се основава не на политически съображения, а на фактическото положение. " Подходихме почтено ", добави той, а нидерландска организация уточни, че кабинетът му вижда механически дефекти в предлагането за България и приканва за следствие на корупцията и проведената престъпност в страната.

В края на идната работна седмица министрите от Европейски Съюз ще могат да се съгласят (изисква се единодушие) за присъединението на нови страни към Шенгенското съглашение и макар че не е известно дали повече европейски страни ще гласоподават срещу, единствено блокирането от страна на Нидерландия към този момент би попречило на присъединението на България. При това състояние не е известно дали предлагането за България въобще ще попадне в дневния ред, откакто нидерландският избор е предупреден. Окончателното решение за това по какъв начин ще се действа на Съвета на министрите на вътрешните работи и правораздаването ще се вземе на 7 декември.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР