Президентът Румен Радев и министърът на икономиката Корнелия Нинова са

...
Президентът Румен Радев и министърът на икономиката Корнелия Нинова са
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: Президентът и Нинова са били запознати с докладите на службите

Президентът Румен Радев и министърът на стопанската система Корнелия Нинова са били осведомени с отчетите на службите, въз основа на които е взето решението за изпъждане на 70 дипломати и чиновници на съветската задача у нас. Решението се взима от изпълнителната власт.

Това стана ясно от думите на някогашния външен министър Надежда Нейнски в утринния блок на Нова телевизия.

Повод за коментара й са свадите към решението на България да изгони 70 съветски дипломати - тематика, която сътвори мотив за напрежение във вътрешнополитическата конюнктура у нас. Българска социалистическа партия затвориха вратите си за договаряния с Политическа партия на Кирил Петков, а през вчерашния ден се организира закрито съвещание в Народно събрание.

" Три са отчетите на ДАНС. Председателят се назначава от президентството. Имало е съвещание на Съвета по сигурността към премиера, на който са участвали шефовете на службите, шефът на Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи, Нинова също. Да се твърди, че заинтригуваните страни не са осведомени със обстановката, е несериозно. След като има отчети във връзка с това, че има интервенция на непозната страна във вътрешните работи на България и те са изслушани от представителите на изпълнителната власт, на министерството на стопанската система и президентството… Службите дават информацията съответно - по случая се работи от март. Несериозно е да се счита, че службите са подхвърлили лист хартия ", уточни Нейнски в предаването " Здравей, България ".

" Нинова е участвала на Съвета по сигурността. Представител на Министерството на стопанската система е част от този съвет. Тоест тя е била осведомена, че съществува подобен проблем. Решението е отговорност на премиера на България. Негова преценка е дали да каже. Но това демонстрира, че в тази коалиция има съмнение и има геополитически разлики сред членовете на тази коалиция ", добави тя.

По думите й това подценява едни от най-ключовите принадлежности за запазване на националната ни сигурност.

" Службите не са политическа партия, която да има интерес от последващи избори. Те дават справедлива информация. Решението е на изпълнителната власт какви ограничения да вземат. Няма процедура въпроси, които засягат националната сигурност, да се афишират безусловно обществено ", уточни Нейнски.

Според нея точно това е повода да се вършат политически спекулации с това. Нейнски бе безапелационна - решението за това не може да стане факт без външния министър.

" Тя е участвала, когато е изнесена информацията. Същината на въпроса е, че има данни от българските служби, не от Политическа партия, ГЕРБ, Българска социалистическа партия. Тази работа е назначена с декрет на президента. Тя се употребява с доверието на политическите сили. Те са дали информация. Политиците взимат решение дали да реагират или не. Премиерът е взел решение да реагира през външния си министър. Актът се прави то Министерство на външните работи ", изясни Нейнски.

" Депутатите спекулират с това, че няма по какъв начин да се изнесе информацията за необятната аудитория. Най-големите игри са навръх този терен. Дава опция за политически спекулации. Идеята, че никой не е знаел или е знаел единствено един човек е несъстоятелна. Знаели са всички, само че решението е на изпълнителната власт. Имало е съвещание на Съвета по сигурността към премиера, на който са участвали шефовете на службите, шефът на Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи, на Министерството на стопанската система ", сподели още някогашният външен министър Надежда Нейнски.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР