Президентът Румен Радев беше посрещнат в Москва от министър-председателя на

...
Президентът Румен Радев беше посрещнат в Москва от министър-председателя на
Коментари Харесай

В Русия очакват скоро посещение и на Бойко Борисов

Президентът Румен Радев беше посрещнат в Москва от министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, оповестиха от прессекретариата на президенството. Медведев е декларирал, че Русия чака посещаване на премиера на България Бойко Борисов в най-скоро време и е изразил вяра, че интензивността на формалните руско-български контакти ще пораства.

" Сега, през май, е Вашата аудиенция, в близко време чакаме и аудиенция на премиера Борисов ", е представен Медведев от организация ТАСС. Възможно е визитата на Борисов да е по време на международното състезание по футбол, само че това към този момент е неофициална информация.

Руският министър председател е изтъкнал, че народите на двете страни са свързани със здравите връзки на дружбата и духовната непосредственост. И е обърнал обърна внимание на нуждата да се засилва търговски-икономическото съдействие, " защото в последно време стокооборотът сред нашите две страни за жалост не пораства, а по-скоро понижава ".

От своя страна Радев е декларирал:
" Русия постоянно е била стратегически сътрудник в енергетиката като снабдител на природен газ, петрол и нуклеарно гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни уреди и мощности в България. Сигурността на енергийните доставки е извънредно значима и за България, и за Европейски Съюз. Затова се надявам и нашите държавни управления да преразгледат опцията за директна доставка на газ от Русия през Черно море ". В последните седмици българското държавно управление излезе от летаргията във връзка с Русия. Знаете, че към този момент има анонси за съживяването на плана АЕЦ " Белене ", което допуска и съветско присъединяване. Министърът на енергетиката също беше в Русия, всичко това е похвално, само че е незадоволително ".

По думите на президента, нашите две страни имат едно голямо преимущество - че нашите връзки не се базират единствено и само на стопански интерес.
" Свързани са с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия постоянно е била значим търговско-икономически сътрудник ", сподели Радев.

Според него, стокообмен от 3,6 милиарда евро за миналата година е положително число, само че е надалеч от предходните ни резултати и от нашите благоприятни условия, и по тази причина е доста значимо да се направи обзор, да се види в какви области можем и би трябвало да развиваме по-динамично връзките.

Президентът посочи също като доста значимо да продължаваме обичайно положителните връзки в туризма, науката, образованието и културата, където имаме натоварен продан, както и да продължи работата на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо съдействие, която е отлагана предходната година и се чака от съветска страна да бъде препоръчана дата, тъй като идната сесия е в Москва.

Радев благодари за поканата, отбелязвайки, че за българската страна тази среща е извънредно значима, тъй като възвръща разговора сред двете страни на най-високо ниво, пресечен от доста години. Той е значим за плодотворни връзки във всички останали области от съвместен интерес, сподели българският президент. Той означи, че срещата се организира и в навечерието на светлия за всички българи и славяни Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Благодарим за поканата ви да отбележим този значим за всички славяни празник и тук. Заедно означаваме още една значима годишнина - 140 години от Освобождението на България от османско робство и възобновяване на България на картата на Европа с помощта на Руско-турската освободителна война, уточни Радев.

Той посочи, че за него тази среща е пробив, тъй като е първата на най-високо ниво след дълготрайно спиране.
" Нейната значимост е огромна, тъй като интензивният политически разговор на най-високо ниво е значимо условия за резултати във взаимоотношенията от всички останали области от съвместен интерес. Говорихме за енергийни планове, само че с премиера Медведев се обединихме към мнението, че в търговско-икономическите връзки има голям капацитет. Има подобен и в енергийните планове. Визитата ми към този момент дава резултат ", сподели още Румен Радев.

По-късно денем в Большой спектакъл президентът ще участва на оперната режисура " Зигфрид " от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет.

В постройката на българското посолство в съветската столица Румен Радев ще беседва с видни български и съветски културни дейци и общественици.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР