Президентът Реджеп Тайип Ердоган отново каза, че турският език от

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган отново каза, че турският език от
Коментари Харесай

Ердоган иска в училищата да се изучава османския турски език


Президентът Реджеп Тайип Ердоган още веднъж сподели, че турският език от времето на Османската империя би трябвало да бъде академик в учебните заведения, и жигосах предходните републикански интервали на „ езикова гражданска война “ за „ разрушение “ на турския език.

„ Един от най-големите проблеми на сегашната история е, че нашият език се трансформира в обект на политически разисквания. В името на „ езиковата гражданска война “ нашият турски беше нападан с неприятни, скучни и бездушни думи. Направен беше опит за намаляване на връзката сред нашата нация и нейната остаряла цивилизация “, сподели Ердоган на гала по награждаване на гимназисти в президентския замък в Анкара.

Османският турски език е остаряла форма на турския, при която се употребява арабското писмо, а доста думи в нея са с персийски и арабски генезис. Като част от културните промени за основаване на световна страна от западен вид създателят на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк размени османския турски с латинската писменост.

През 1932 година като част от проектите на Ататюрк за разпространение на новата форма на турския език, беше основано Турското езиково общество.

Ердоган от дълго време подлага на критика измененията, казвайки, че те са довели до това Турция да скъса с историята си. „ Нашата връзка с историята е прекратена “, сподели той. „ Ако отрежете вената на една нация от нейния език, тогава ще отрежете връзките с дедите им", добави той.

"Ако през днешния ден по-младите генерации не могат да схванат Мехмет Акиф Ерсой, Йомер Сейфетин или Ахмет Хашими, да не приказваме за Фузули или Бакъ, това е тъй като езикът ни е бил погубен през този период", сподели той, споменавайки имената на османски националистите от късните стадии на Османската империя.

"Вярвам, че интервалът, който унищожи благосъстоянието на езика ни, от дълго време е отминал. Но имам вяра и че заличаването продължава. Поради тази причина мисля, че би било добре османският турски да бъде преподаван в учебните заведения ", сподели той.

Ердоган също по този начин подлага на критика въздействието на интернет върху езика, като прикани жителите да внимават да не употребяват непознати думи.

Той прикани търговците да трансформират имената на магазините си, в случай че не са турски. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР