Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи в петък Хафизе Гайе Еркан

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи в петък Хафизе Гайе Еркан
Коментари Харесай

Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан за управител на централната банка

Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи в петък Хафизе Гайе Еркан за началник на централната банка на Турция, предава Reuters. Страната се готви да обърне курса си и да затегне политиката след години на понижаване на лихвите и тлееща рецесия с разноските за живот.

Еркан е била някогашен съизпълнителен шеф на First Republic Bank и ръководещ шеф на Goldman Sachs, а в този момент поема юздите след преизбирането на Ердоган на 28 май и малко по-малко от седмица, откакто той алармира за отклонение от неортодоксалната политика с нов кабинет.

Петият началник на централната банка за четири години, 43-годишната Еркан замества Сахап Кавчиоглу, който оглави устрема на Ердоган за понижаване на лихвените проценти и провокира исторически валутен срив през 2021 година, като изпрати инфлацията до 24-годишен връх над 85% предходната година.

Съобщението за назначението на Еркан в Официален вестник беше съпроводено от решение за назначение на Кавчиоглу за началник на банковия контролен орган на страната BDDK.

Наклонностите на Еркан са неразбираеми, като се има поради, че тя няма формален опит в региона на паричната политика в кариерата си, обхващаща Уолстрийт и корпоративните заседателни зали в Съединени американски щати. Тя има докторска степен от Принстънския университет по финансово инженерство.

Тя беше в First Republic от 2014-2021 година, съгласно нейния профил в LinkedIn. Тази година се трансформира в най-голямата американска банка, банкрутирала от 2008 година, откакто беше иззета от регулаторите и продадена на JPMorgan.
Нов курс на ръководство?
Независимостта на централната банка на Турция беше съвсем потъпкана през последните години от Ердоган. Самопровъзгласил се за „ зложелател “ на лихвените проценти, той обезпечи тласъци и бързо смени шефовете.

Основният лихвен % беше понижен до 8.5% от 19% през 2021 година, оставяйки действителните лихви надълбоко негативни и лирата значително се управляваше от десетки регулации, обхващащи заемите и задграничната валута.

И въпреки всичко, откакто Ердоган оцеля в най-трудния си политически тест на балотажа на 28 май, той назначи в събота Мехмет Шимшек, почитан и правоверен някогашен министър на финансите, за министър, отговарящ за стопанската система.

На фона на рекордно ниски задгранични запаси от -5.7 милиарда $, лирата доближи най-ниските си равнища тази седмица, като падна със 7.2% в сряда и се търгуваше на 23.5010 по отношение на $ след назначението на Еркан.

Анализаторите споделиха, че завръщането на Шимшек и назначението на Еркан слагат началото на повишение на лихвените проценти, което може да притегли още веднъж задграничните вложители след напускането им през последните години.

Очевидният поврат в стопанската система идва, защото доста анализатори чакат разтърсвания поради изчерпаните задгранични запаси, неконтролираната инфлация и огромните дефицити по настоящата сметка.

Перспективите пред стопанската система зависят от това какъв брой самостоятелност ще даде Ердоган на Еркан и Шимшек, споделиха анализатори. Последният шеф на централната банка, който увеличи лихвите, Начи Агбал, беше уволнен през 2021 година след по-малко от пет месеца на работа.

Не е ясно какъв брой дълго Ердоган може да толерира по-прагматична позиция на икономическия фронт, поради целта, който той отдава на локалните избори през март 2024 година “, сподели Волфанго Пиколи от Teneo. Управляващата партия на ПСР има за цел да отвоюва огромните градове от контрола на опозицията на тези избори.

Еркан е в борда на Marsh McLennan и беше назначена за основен изпълнителен шеф на Greystone, компания за финансиране и вложения в недвижими парцели, предходната година.

По време на кариерата си в Ню Йорк тя си завоюва репутацията на „ твърда, интелигентна и ефикасна “, сподели Катрин Уайлд, основен изпълнителен шеф на организацията с нестопанска цел Partnership for New York City, където Еркан в миналото е била шеф.

Тя сигурно не е човек, който може да бъде повлиян “, сподели Уайлд.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР