Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан за нов

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан за нов
Коментари Харесай

Ердоган назначи нов управител на централната банка

Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан за нов шеф на централната банка на Турция, заяви държавният вестник на страната.

Досегашният началник Шахап Кавджъоглу е назначен за началник на Агенцията за банково контролиране и контрол (BDDK).

Бивш съизпълнителен шеф на First Republic Bank и ръководещ шеф в Goldman Sachs, Еркан се срещна с новоназначения министър на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек в Анкара в понеделник.

Анализаторите допускат, че назначението на Шимшек може да е сигнал за отдръпването на държавното управление от икономическата политика, съсредоточена върху ниските лихвени проценти.

През последните няколко години държавното управление настояваше за парични тласъци, като се стремеше да реализира ценова непоклатимост посредством понижаване на разноските по заемите, стимулиране на износа и преобразяване на хроничните дефицити по настоящата сметка в остатъци.

Кавджъоглу понижи главния лихвен % от 19% през 2021 година на 8,5%.

Шимшек, който е високо скъп от финансовите пазари, съобщи, че страната няма различен избор, с изключение на да се върне на " рационална основа ", с цел да обезпечи предвидимост на стопанската система.

Кариерата на Еркан обгръща Уолстрийт и съвещанията на управителните препоръки на американските компании, а образованието ѝ включва докторска степен по финансово инженерство от Принстън.

В началото на 40-те си години Еркан е петият началник на централната банка на страната в границите на четири години.

Тя е във First Republic от 2014 до 2021 година на длъжности, които включват президент, член на борда и основен капиталов шеф, преди да подаде оставка с неочакван ход преди повече от година.

Тази година основаният в Сан Франциско заемодател стана най-голямата американска банка, която банкрутира от 2008 година насам, откакто беше погълната от регулаторите и продадена на JPMorgan.

Еркан е била шеф в борда на Marsh McLennan, компания от Fortune 500, а предходната година е назначена за основен изпълнителен шеф на Greystone, компания за финансиране и вложения в недвижими парцели.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР