Президентът Радев заявил, че били абсолютно несъстоятелни твърденията, че щом

...
Президентът Радев заявил, че били абсолютно несъстоятелни твърденията, че щом
Коментари Харесай

„Радев, спри да се съветваш с чужди агенти! Прошка за теб и Кирил Петков няма да има…“

Президентът Радев декларирал, че били „ безусловно несъстоятелни изказванията, че щом България желае пълноправие на македонските българи, обезпечено в Конституцията, на собствен ред РСМ реципрочно може да изиска македонско малцинство в България “. Това написа Борислав Цеков, интернационален анализатор и специалист по Конституционно право, в персоналния си Фейсбук профил.


Публикуваме целия му коментар без редакторска интервенция:

И допълнил: „ Нека не забравяме, че нашите конституционни уредби са радикално разнообразни – българската Конституция планува протекция на самостоятелни права, до момента в който македонската Конституция се основава на отбраната на групови права на части от нации, тъй че няма по какъв начин това въобще да се случи “.

Това е изцяло несъстоятелно изказване и е почтено за жалост, че в такива основни за националните ползи въпроси българският държавен глава и промотираното от него държавно управление на К. Петков имат сходни несъответстващи и нездравословни за България позиции по македонския въпрос.

Първо, господин Радев в поредност от свои изявления не се е застъпвал просто за „ пълноправие на македонските българи “, а за вписването на македонските българи в македонската конституция, като държавотворен народ.

Второ, това че нашата Конституция пази самостоятелни, а не групови права, не е безусловно никаква спънка за РСМ да повдига въпроса. Просто ще желае не групови малцинствени права, а „ права на лица, които принадлежат към македонски етнос или малцинство “. Повтарям и потретвам – никаква спънка! Добре е господин Радев да се запознае със смисъла и наличието на Рамковата спогодба за отбрана на националните малцинства и българската декларация към нея, с цел да разбере защо става въпрос.

Българското искане, дефинирано с самоувереност като някакъв „ принос “ от президента Радев (а в действителност подсказано от едно посолство) – за регистриране на българите в македонската конституция, е изцяло задоволително за ответно искане от Скопие българските управляващи да обезпечат условия за лицата, които сякаш принадлежали към „ македонския етнос “ да учат „ майчин македонски език “ в учебно заведение, да се пазят от управляващите у нас правото на „ македонска еднаквост “, правото да се сдружават лица с „ македонска еднаквост “, както да вземем за пример нерегистрираната ОМО „ Илинден “ и прочие

Всичко това на известен език се назовава: „ Скопие да изиска „ македонско малцинство “. Но в действителност, държавното управление в Скопие явно е много по-компетентно и по-загрижено за националните ползи от българското и ответната рекламация ще бъде точно в посока самостоятелните права, тъй че да подхожда на българския парламентарен ред.

Добре е, господин Радев най-малко да стартира да се поучава с способени и непробити от непознатите посолства специалисти, а не с такива обикновени хватки да се пробва да подвежда българската общност. Никому няма да се елементарни национално изменничество, както и да въртят и сучат ръководещите! Това би трябвало да е ясно!
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР