Президентът недоволен от финансовото бреме за страната сиЧленството се прекратява

...
Президентът недоволен от финансовото бреме за страната сиЧленството се прекратява
Коментари Харесай

Тръмп искал да вади САЩ от НАТО

Президентът неудовлетворен от финансовото задължение за страната си


Членството се приключва с 1 година предупреждение


Американският президент Доналд Тръмп декларирал няколко пъти в частни диалози предходната година, че желае да изтегли Съединени американски щати от НАТО, настояват високопоставени чиновници на US администрацията пред в. “Ню Йорк таймс ”.

Настоящи и някогашни служители се притесняват, че президентът може да се върне към опасността си, откакто през 2018 година влезе в изострен спор с евролидерите за финансирането на Северноатлантическия пакт. За интервала 2018-2019 година точно Вашингтон поема лъвския къс от финансирането на организацията – над 22%. За м.г. бе очакван 1,325 милиарда евро боен бюджет и €245,8 млн. цивилен. За съпоставяне делът на България за 2019 година е 0,33%.

На миналогодишната среща на върха на НАТО в Брюксел Тръмп бил изключително неудовлетворен, че Съединени американски щати носят на плещите си пакта, до момента в който богатата Германия дава за него едвам 1% от Брутният вътрешен продукт, въпреки че Берлин е втори след Вашингтон, осигурявайки 14,7 на 100 от бюджета на НАТО. Тогава US водачът заплаши, че страната му “ще поеме по собствен път ” през 2019 година, в случай че съдружниците не усилят разноските си.

Всяка страна в НАТО може да напусне организацията, година откакто уведоми държавното управление на Съединени американски щати за настояването си, сочи член 13 от Северноатлантическия контракт от 4 април 1949 година

 17-100

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР