Президентът на западноафриканската република Буркина Фасо Рок Марк Кристиан Каборе

...
Президентът на западноафриканската република Буркина Фасо Рок Марк Кристиан Каборе
Коментари Харесай

Военни плениха президента на Буркина Фасо |

Президентът на западноафриканската република Буркина Фасо Рок Марк Кристиан Каборе е покорен от разбунтували се бойци, заяви Асошиейтед прес. Новината е била предадена на организацията от двама от бойците в телефонен диалог тази заран. Те не са показали местонахождението му, само че са оповестили, че той е на несъмнено място.

Вчера през нощта към резиденцията му в столицата Уагадугу е отекнала пукотевица, разразила се е борба в самия президентски замък, а хеликоптер е прелетял над него, добавя Ройтерс. Според организацията президентът се намира във боен лагер.

В същото време пътищата в столицата са били опразнени, а входно-изходни пунктове са били охранявани от тежковъоръжени бойци.

Държавният новинарски канал RTB е осъмнал под тежка защита в понеделник.

Още в неделя е имало стълкновение за завладяване на казарма в столицата, оповестява американското радио NPR. Цивилни жители са влезнали в града в символ на поддръжка на протеста, само че са били разпръснати от силите за сигурност, които са употребявали сълзотворен газ. Бунтът се е състоял ден след обществена проява с апел за оставката на Каборе - последният от поредицата митинги против президента, защото гневът против неговото държавно управление се ускорява поради ислямските бунтовници.

Военният министър на страната заяви, че и казарми в други градове са станали обект на протеста. В същото време той отхвърли президентът да е в плен, макар че местонахождението му е незнайно.

Каборе е отпред на Буркина Фасо от 2015 година, откакто национално въстание смъкна от власт дългогодишния президент Блез Компаоре, който беше на власт близо три десетилетия. Каборе беше избран отново през ноември 2020 година за още един петгодишен мандат, само че разочарованието от неспособността му да спре разпространяването на джихадисткото принуждение в страната пораства. Нападенията, свързани с Ал Кайда и " Ислямска страна ", ескалират, убиват хиляди и разселват над 1,5 млн. души.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР