Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че около 2,5-3 хиляди

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че около 2,5-3 хиляди
Коментари Харесай

Зеленски отчете жертвите: 3000 украинци срещу 20 000 руснаци

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че към 2,5-3 хиляди украински военни са починали досега във войната с Руската федерация, оповестява организация Униан, цитирайки изявление на Зеленски за Си Ен Ен.

За съпоставяне, броят на съветските военни, които са починали до момента, е към 19-20 хиляди, уточни още украинският президент, прецизира Българска телеграфна агенция.

Държавният глава добави, че към 10 хиляди украински военни са ранени и че " мъчно да се каже какъв брой от тях ще оживеят ".

Той означи, че броят на цивилните жертви е по-трудно да се пресметна.

" Много е комплицирано да се приказва за цивилните, защото в южната част на нашата страна, където градовете и селата са блокирани - Херсон, Бердянск, по на изток Мариупол, и региона на изток, където се намира Волноваха - ние просто не знаем какъв брой хора са починали в тази зона, която е блокирана ", съобщи Зеленски.

Вчера украинската полиция заяви, че в региона на столицата Киев са открити телата на над 900 цивилни, множеството от които са били убити.

Стряскащото число се появи малко откакто съветското министерство на защитата даде обещание да ускори ракетните офанзиви против Киев в отговор на хипотетични набези на Украйна против съветската територия, отбелязва АП. Предупреждението идва след непредвидената загуба на флагманския транспортен съд на Москва в Черно море, който съгласно почитан представител на защитата на Съединени американски щати е бил улучен от най-малко една украинска ракета.

Андрий Небитов, началникът на полицията в Киевския район, заяви, че телата са били изоставени по улиците или заровени във краткотрайни гробове. Той цитира данни на полицията, съгласно които 95% от откритите жертви са умрели от огнестрелни рани.

" Следователно разбираме, че по време на (руската) окупация хората са били просто екзекутирани по улиците ", съобщи Небитов. Той добави, че всеки ден се отриват нови тела под руините и в всеобщи гробове. " Най-много жертви бяха открити в Буча, където има над 350 тела ", сподели Небитов.

Същевременно украинската прокуратура заяви, че е почнала следствие на гибелта на 10 жители и раняването на 35 други при обстрела на гард Харков от съветските сили, съобщи Униан. Според известието измежду починалите е и 7-месечно бебе. Повредени или разрушени са редица домове, показва прокуратурата.
ТЕМА преди 8 минути 145 преди 16 часа 639 преди 17 часа 813
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР