Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, който ще помогне

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, който ще помогне
Коментари Харесай

Украйна иска да спре корупцията в Чернобил и да го превърне във водеща туристическа дестинация

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа декрет, който ще помогне Чернобилската зона да се трансформира в магнит за туристи, съобщи организация Интерфакс.

С документа се анулират редица предходни забрани като тази за визитите в отчуждената зона, основава се и „ зелен кулоар “ за туристите. „ Ние сме длъжни да покажем Чернобил на света – на учените, еколозите, историците, туристите. Днес аз подписах декрет, който ще стане началото на преобразуването на неразрешената зона в една от точките на растежа на нова Украйна. Преди всичко ние ще създадем „ зелен кулоар “ за туристите и ще премахнем предпоставките за корупция “, съобщи Зеленски и добави, че повече няма да има забрани.

Сега съгласно него Чернобил е източник и знак на корупция – „ енергетици събират рушвети от туристите, незаконно се изнасят железни парчета и се употребяват естествените запаси “, само че той е безапелационен, че скоро това ще спре. Зеленски се ангажира Чернобил да бъде трансфорат в теоретичен и туристически обект, който ще стане „ знак на нова Украйна – без корупция и глупави забрани, с вложения и бъдеще “.

По време на визитата си в АЕЦ „ Чернобил “ в сряда той уточни, че повече няма да има големи опашки на контролно-пропусквателен пункт и неочаквани отводи за влизане в зоната, за които човек научава едвам при идването си до пропускателния пункт. Освен това повече нямало да има забрани за снимане на видео. Зеленски взе участие в предаването и въвеждането в употреба на новия саркофаг над опустошения на 26 април 1986 година 4-и енергоблок на атомната централа.

Над 600 000 души са взели участие в ликвидирането на следствията от повредата, избрана като най-голямата по рода си за цялата история на нуклеарната енергетика. АЕЦ „ Чернобил “ е закрита дефинитивно на 15 декември 2000 година, а в радиус от 30 км е открита неразрешената зона. В момента тя е притегателна за туристите, като през 2018 година е посетена от над 70 000 души, най-вече от Англия, Германия, Полша, Съединени американски щати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР