Президентът на Украйна нарече срутването на стената на язовир Каховка

...
Президентът на Украйна нарече срутването на стената на язовир Каховка
Коментари Харесай

Зеленски: Окупаторите умишлено взривиха Каховската ВЕЦ

Президентът на Украйна назова сриването на стената на язовир Каховка в Южна Украйна „ най-голямата породена от човек екологична злополука в Европа от десетилетия “. За Володимир Зеленски, който приказва по видеовръзка на форума на Б9 в Братислава, съветските окупатори съзнателно са взривили дигата и централата. Освен това Киев прикани за провеждането на незабавна среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, на която да бъде разисквана по думите ѝ " съветската терористична офанзива " против язовир " Нова Каховка ". 

 
Днес съветските терористи за следващ път потвърдиха, че са опасност за всичко живо. Снощи те взривиха дигата на водноелектрическата централа Каховка. Знаеха доста добре какво вършат. Само си представете размера на водата, която съдържа този язовир. Той беше един от най-големите резервоари в Украйна. Продължават наводненията в южните региони на страната. 80 града и села са под водата. Евакуацията към този момент е почнала... Русия взриви бомба за всеобщо заличаване на околната среда. Това е същински екоцид. Повече от година Русия управлява язовира и цялата водноелектрическа централа в Каховка. Физически е невероятно да бъде взривена извън, посредством обстрел. Минирана е от съветските окупатори. И те взривиха стената. И това още един път показва цинизма, с който Русия се отнася към хората, чиято земя е окупирала. Това е най-голямата породена от индивида екологична злополука в Европа от десетилетия. А Русия е най-опасният терорист в света. И по тази причина провалянето й – проваляне, което ние по този начин или другояче ще подсигуряваме – ще бъде най-същественият принос за сигурността на нашия район, Европа и целия свят.
Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба също осъди офанзивата против Каховска Водноелектрическа централа.

" Увреждането на околната среда е от изключително значение. Цели екосистеми са изправени пред дълготрайни и необратими вреди заради наводненията. Животните в зоологическата градина в Нова Каховка към този момент са починали от покачването на водата и това е единствено началото на вредите за фауната в южната част на Украйна, по поречието на река Днипро и в Черно море ", означи Кулеба.

" Призоваваме всички държавни управления и интернационалните организации да осъдят дейностите на русия и да поддържат Формулата за мир на президента Зеленски. Неговите детайли „ Предотвратяване на екоцида “, „ Ядрена сигурност “ и „ Енергийна сигурност “ са доста настоящи сега ", разгласи външният министър на Украйна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР