Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган възложи на своите сътрудници

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган възложи на своите сътрудници
Коментари Харесай

Ердоган се засили да връща на "Св. София" статут на джамия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разпореди на своите сътрудници в държавното управление да проведат изцяло изследване по въпроса за преобразуването на музея  " Света София " в джамия. Това заяви днес турското издание " Хюриет ", представено от организация " Фокус ".

" Проведете изследване, тогава ще създадем оценка и ще поговорим за всичко. Туристите ще могат да посещават " Света София ", в случай че стане джамия. Както това се случва със Синята джамия - " Султан Ахмед " (също в Истанбул - б.р.). Това би трябвало да се реши от нашата нация ", сподели турският водач на среща на основния съвет на " Партията на справедливостта и развиването ". Президентът помоли помощниците си да не бързат и да изучат добре този проблем.

На 29 май в " Света София " за пръв път от почти век беше осъществена мюсюлманска молитвена гала. В чест на 567-ата годишнина от завладяването на Константинопол от османските турци имами четоха стихове от корана под куполите на тогавашната византийска базилика. Властите в Гърция незабавно реагираха, че това деяние наскърбява интернационалната общественост и религиозните усеща на християните по света.

Храмът в Константинопол (днешен Истанбул) е издигнат през шести век, като на това място в предхождащите двеста години е имало и по-стари християнски църкви, от които не е останало нищо.  " Света София " е издигната под управлението на император Юстиниян I за рекордните пет години и е открита публично на 27 декември 537 година През 563 година куполът на катедралата е повдигнат наново, откакто е разрушен от земетресение. Интериорът й е бил с обилие от мозайки, мраморни колони и облицовки. Храмът е бил по този начин богато и красиво украсен, че съгласно легендата Юстиниян I възкликнал: " Соломоне, аз те надминах! ".

" Света София " е била център на Византийската империя, седалище на православната черква, в нея са били короновани всички императори и са се провеждали най-важните церемонии. Катедралата остава най-голямата в света в продължение на 1000 години. Днес тя е четвъртата най-голяма в света (по размер, не по височина). Популярна е с мистичната си светлина, която прониква през 40-те прозореца на всички места навътре в главния транспортен съд, като основава чувството, че куполът се върти. 

По време на латинската окупация (1204-1261) църквата се трансформира в римска католическа катедрала и голяма част от съкровищата й са разпръснати. След като турците завладяват Константинопол през 1453 година, Султан Махмуд II Завоевателя я трансформира в джамия. След молитва в " Света София ", султанът възкликнал: " Моята столица към този момент е Истанбул! " В разнообразни интервали по-късно са издигнати четири високи минарета, които могат да се видят през днешния ден в турската столица. Красивите мозайки са покрити с мазилка - в исляма човешките изображения се считат за греховни. В продължение на съвсем 500 години " Света София " е главната джамия на Истанбул.

През 1932 година Американският византийски институт стартира нов ремонт, при който са открити множеството от мозайките. През 1934 година турският президент-реформатор Кемал Ататюрк отстранява религиозните функционалности на " Света София " и я трансформира в музей, уверен, че тя е част от международното културно завещание. Тя остава налична за визити на хора от всички религиозни деноминации в продължение на близо век.

През март 2019 година обаче турският водач Реджеп Ердоган заприказва за опцията да промени статута на " Света София " и да я трансформира още веднъж в джамия, тъй че тя да може да бъде посещавана от мюсюлманите гратис. Оттогава той постоянно нервира гръцките управляващи с сходни изявления.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР