Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган назначи бившия банкер от

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган назначи бившия банкер от
Коментари Харесай

За първи път в историята жена поема централната банка на Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган назначи някогашния банкер от Уолстрийт Хафизе Гайе Еркан за нов шеф на централната банка на страната.

Това е следващ ход, който би могъл да означи отклонение на политиката от икономическата неортодоксалност, отбелязва CNBC.

Еркан, първата жена отпред на централната банка на Турция, е някогашен ръководещ шеф в Goldman Sachs и съизпълнителен шеф на First Republic Bank. Тя е и петият шеф на институцията за последните четири години.

Нейното предопределение, дружно с това на новия министър на стопанската система Мехмет Шимшек, може да е знак, че паричната политика на Турция ще се възстановява след години на свръхниски разноски по заемите и растяща инфлация, считат анализатори.

" Като се има поради образованието ѝ в Принстън и опитът ѝ на най-високо равнище в банковия бранш на Съединени американски щати, допускам, че новият гуверньор ще се върне към ортодоксалната политика ", счита Селва Демиралп, професор по стопанска система в университета Koç в Истанбул, представена от CNBC.

Всичко зависи от това какъв брой автономност може да упражнява централната банка и доколко - нещо, за което вложителите ще би трябвало да изчакат.

Според специалисти, това ще стане ясно най-рано след две седмици, когато централната банка ще организира съвещание за взимане на решение по отношение на лихвените проценти.

Демиралп чака покачване на лихвения % на идващото съвещание на централната банка: " Повишаването на главния лихвен % до равнище от към 25% или по-високо може да бъде добра първа стъпка ", добавя тя.

Тимъти Аш, старши върховен пълководец за разрастващите се пазари от BlueBay Asset Management, съобщи пред CNBC, че " пазарите ще бъдат двойно по-доволни " от назначението на Еркан за началник на централната банка. Според него Еркан и Шимшек ще основат " първокачествен екип ".

Предшественикът на Еркан Сахап Кавочоглу беше назначен за началник на Агенцията за банково контролиране и контрол (BRSA).

" Назначаването на Кавочоглу в BRSA усложни нещата за Шимшек ", разяснява Аш в Twitter, добавяйки, че пазарите ще се съсредоточат върху това дали партньорството сред Шимшек и Еркан може да докара до стягане на политиката в задоволителна степен, с цел да избави свободно падащата лира.

Турската лира продължава спада си след преизбирането на Ердоган и последно се търгуваше на 23,47 по отношение на $.

Годишната инфлация в страната за месец май е 39,59%. През октомври предходната година инфлацията в Турция се повиши до равнище от 85,51%, добавя CNBC.

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР