Президентът на Турция Реджеп Ердоган нарече земетресението най- крупното в

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган нарече земетресението най- крупното в
Коментари Харесай

Земетресението в Турция - най-смъртоносното за последните 100 години

Президентът на Турция Реджеп Ердоган назова земетресението най- крупното в историята на страната от земетресението в Ерзинджан през 1939 година, когато починаха близо 33 000 души.

Над 3400 души починаха, хиляди са ранени, стотици здания разрушени след мощно земетресение с магнитуд 7.8, което раздруса в понеделник рано сутринта обширни региони в Турция и Сирия. Броят на жертвите пораства с всеки минал час, до момента в който избавителни екипи не престават да търсят хора, затрупани под руините, предава epicenter.bг.

Среднощното земетресение, раздрусало Южна Турция и предизвикало жертви и вреди и в прилежаща Сирия, евентуално ще бъде едно от най-смъртоносните за това десетилетие, отбелязва Ройтерс, като цитира мнения на английски сеизмолози и специалисти в региона на оценка и предварителна защита на рисковете. 

Земетресението, което беше записано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата сред Турция и Сирия, наоколо до градовете Адана и Алепо, е най-силното и най-разрушителното земетресение от 100 години в Турция. 

Това декларира член-кореспондент проф. Николай Милошев - шеф на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН), пред Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден сеизмолозите от НИГГГ-БАН оповестиха, че разрушително мощно земетресение с магнитуд 7,8 бе записано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата сред Турция и Сирия, наоколо до градовете Адана и Алепо. Трусът е осъществен по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в региона, подложен на непрестанен напън от Арабската и Африканската плоча.

На мястото на днешното земетресение в Турция през целия ден има следващи земетресения, като това са трусове със мощен магнитуд, обясни проф. Милошев.

Той заяви, че през днешния ден там в 10:36 часа е имало земетресение с магнитуд 5,8, в 10:51 часа е имало трус с магнитуд 5,7, в 11:01 часа - земетресение с магнитуд 5,0, в 11:05 часа е имало земен трус с магнитуд 4,8, в 11:11 часа е имало земетресение с магнитуд 5,0. 

" Това е кошмарно, тъй като през пет минути е имало трусове с подобен магнитуд и разрушенията ще се големи, а все още не може да се даде действителна информация за жертвите, тъй като доста от тях са под руините ", съобщи шефът на НИГГГ-БАН.

Българските сеизмолози обясниха, че днешното земетресение в Турция е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24 януари 2020 година, в източната част на този разлом, довело до 40 починали и над 1600 ранени.

Епицентърът на първия трус е бил на към 26 километра от турския град Нурдагъ, на дълбочина от към 18 километра. Трусът е бил на Източно-анадолския разлом. Там не е имало трус с магнитуд 7 от над 2 века, добавя Франс прес. През 1822 година трус с магнитуд 7 на този разлом е умъртвил към 20 000 души.

Хората от двете страни на границата - Южна Турция и Северна Сирия - бяха събудени в 4.17 ч. локално време (1.17 ч. по Гринуич) от мощен трус, който ги изкара на открито в мразовитата дъждовно-снежна нощ. Последваха над 40 вторични земетресения, единият от които съвсем толкоз мощен, колкото първия.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган назова земетресението най- крупното в историята на страната от земетресението в Ерзинджан през 1939 година, когато починаха близо 33 000 души.

Към 20 ч. българско време стана ясно, че броят на починалите при земетресението в Турция е повишен до 1651 души, а над 11 000 души са ранени. Това съобщи в Twitter министърът на опазването на здравето на страната Фахреттин Коджа. 

Сирия от своя страна заяви, че броят на починалите при земетресението е достигнал 960 души, по данни на министерството на опазването на здравето на арабската република. Според него още 2400 души са били ранени. Държавните медии там оповестяват за вреди в Алепо, Хама и Латакия.

Само три трусове са регистрирани над 6 по скалата на Рихтер от 1970 година насам в региона, според Геоложката работа на Съединени американски щати.

Но през 1822 година земетресение с магнитуд 7 е блъснало района, убивайки към 20 000 души.

В съпоставяне със земетресението от 6.2, което удари Централна Италия през 2016 година и умъртви към 300 души, трусът в Турция и Сирия е освободил 250 пъти повече сила, според Джоана Форе Уокър, началник на Института за понижаване на риска и бедствията към Лондонския академични лицей.

Земетресения с сходен магнитуд в обитаеми места са умъртвили хиляди хора. Земетресението с магнитуд 7.8 в Непал през 2015 година взе близо 9000 жертви.

Очаква се броят на починалите да се усили още.

Студеното зимно време значи, че хората, затиснати под руините, имат по-малък късмет за оцеляване.

 

Трусовете са усетени в няколко региона на Турция: Адана, Анкара, Анталия, Газиантеп, Кайсери, Мерсин, Трабзон, Шанлиурфа, както и в Сирия, Ливан, Ирак, Египет, Гърция, Кипър, Армения и Израел. Италия разгласи заплаха от цунами след земетресението в Турция, само че малко по-късно анулира предизвестието.

 

По данни на турските управляващи в разнообразни градове на страната са разрушени или повредени около 3471 здания.

 

Земетресението е изравнило десетки здания в огромните градове на Южна Турция, както и в Сирия, като трусовете са усетени чак до Анкара и остров Кипър, даже в Гърция и Армения. В Южна Италия за малко бе оповестена паника за цунами след земетресението в Турция, съобщи Ройтерс. Гражданска отбрана след това анулира паниката за цунами. В южната област Калабрия влаковете краткотрайно бяха спрени.

 

Унищожителните земетресения са усетени и на други много по-далечни места по света. Земетресението в Турция е било ясно отчетено от сеизмографите в Дания и Гренландия, съобщи сеизмоложката Тине Ларсен от Геоложкия институт на Дания, съобщи  " Франс прес ". По думите й сеизмичните талази са достигнали до сеизмографа на датския остров Бьорнхолм, в Балтийско море, почти 5 минути след началото на труса в Турция. Осем минути след земетресението пък трусът е достигнал източния бряг на Гренландия, като се е популяризирал из цяла Гренландия.

 

Анадолската организация заяви, че вследствие на земетресенията в доста региони са избухнали пожари в предприятия и офис здания. В провинция Хатай е имало гърмеж на газопровод и е разрушена единствената писта на локалното летище. Летищата Кахраманмараш и Газиантеп стопираха да обслужват цивилен полети. В резултат на земетресението е разрушена историческата цитадела Газиантеп, издигната по времето на Римската империя.

 

Издирвателни екипи от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Холандия, Полша и Румъния към този момент са изпратени в помощ на потърпевшите от земетресението в Турция, заяви Европейската комисия. По-рано през днешния ден Европейска комисия посочи, че е задействан европейският механизъм за гражданска отбрана, като помощ оказват също Италия и Унгария.

Общо 10 европейски екипа за търсене са се отправили към най-пострадалите региони. В поддръжка на турските управляващи работи и европейската сателитна система " Коперник ".

Европейски Съюз показва подготвеност да помогне и на Сирия, също наранена от труса.
Редица международни водачи показаха съпричастност и предпочитание за оказване на помощ след мощното трусове в Южна Турция, което взе стотици жертви в Турция и Сирия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР