Президентът на Турция Реджеп Ердоган кацна във Варна при безпрецедентни

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган кацна във Варна при безпрецедентни
Коментари Харесай

Ердоган пристигна във Варна

Президентът на Турция Реджеп Ердоган кацна във Варна при невиждани ограничения за сигурност.  Охраната на летището в морската столица не престават да бъде доста засилена. Делегацията, водена от Ердоган, кацна с два самолета на летище Варна, предаде bTV. Оттам Ердоган е отпътувал към резиденция Евксиноград с конвой от 20 автомобила. Турският президент идва у нас за среща с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и  българския министър председател Бойко Борисов, която ще се състои в морската резиденция във Варна. Мерките за сигурност на летището не престават да бъдат доста засилени. Преди да тръгне към България, Ердоган направи изказване пред публицисти на летище Ататюрк в Истанбул, в което изрази специфична признателност на министър-председателя Бойко Борисов за семейството на срещата на върха ЕС-Турция, която ще се състои довечера във Варна, съобщи Българска телеграфна агенция. 
Ердоган съобщи, че чака решенията от срещата във Варна да засилват по-нататъшните връзки на Турция с Европейски Съюз, наблягайки,че това ще бъде петата поредна с представителите на Брюксел.

Европейското участие е стратегическа цел на Турция, акцентира Ердога и уточни,че връзките на Турция с Европа имат дълбоки корени.

" Но ние ще напомним на нашите събеседници,че към този момент нямаме самообладание да понасяме двойния стандарт. Ще изразя пред европейските водачи упованието да се отстранен изкуствените спънки в преговорния развой за еврокандидатурата на Турция. Ние няма да допуснем среди, чиито злонамерени планове добре познаваме, да лишават правото, което Турция е заслужила да бъде призната за член на Европейски Съюз ", сподели Ердоган.

Турският президент съобщи, че ще изиска от европейските представители да изпълнят дадените обещания. Мигрантското съглашение от 18 март 2016 година и съответните стъпки, които следва да бъдат подхванати, ще бъдат предмет на разискване. Турция е изпълнила това, което даде обещание по мигрантското съглашение и в това отношение е доста по-напред от други европейски страни. Визовата либерализация за турските жители също ще бъде предмет на срещата, заяви Ердоган като съобщи, че Европейски Съюз не е извършил дадените обещания. Той добави, че ще изиска да бъдат направени съответни тъпки по мигрантското съглашение и изплащането на обещаните три милиарда долата на турската страна.

По думите на Ердоган актуализацията на митническото съглашение, отварянето на нови преговорни глави и съдействието в битката против терора ще бъдат тематиките, които той ще сложи на срещата и ще изиска да бъдат подхванати съответни стъпки по тяхното разрешаване.
Сред формалните лица в делегацията на турския президент са външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът по европейските въпроси и основен договарящ Йомер Челик, министърът на енергетиката и естествените запаси Берат Албайрак, министърът на стопанската система Нихат Зейбекчи и министърът на търговията Бюлент Тюфекчи. Визитата на Ердоган е придружена от митинги във Варна и София Протести и плакати против турския президент  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР