Президентът на страната Георге Иванов потъпка Конституцията, заяви македонският премиер

...
Президентът на страната Георге Иванов потъпка Конституцията, заяви македонският премиер
Коментари Харесай

Албанският език скара властта в Скопие

Президентът на страната Георге Иванов потъпка Конституцията, съобщи македонският министър председател Зоран Заев (на снимката), съобщи РИА Новости.

Премиерът в Скопие насочи гневни рецензии към президента, който отхвърли да подпише закона за езика през вчерашния ден. Депутатите в Народното събрание на страната на инфарктното съвещание на 14 март 2018 година, след излизането на опозиционните законодатели отхвърлиха ветото на президента върху нормативния акт. По наредбите на Конституцията президентът би трябвало да даде зелена светлина на решението на Собранието. Иванов обаче отхвърли да подпише закона. "Съжалявам, че нашият президент толкоз жестоко потъпка Конституцията и да не съблюдава главния закон на закона. Държавните институции не би трябвало да позволяват такива дейности ", безапелационен бе Заев.

Законът планува албанският да бъде втори формален език на Македония. Родният на към 20% от популацията на балканската страна език ще употребява във всички институции на национално и локално равнище. Сайтовете на институциите също би трябвало да имат две версии (македонска и албанска). Също по този начин в плана е заложено върху паричните знаци, пощенските и гербовите марки да има знаци и на двете най-големи етнически общности в страната.

Противниците на закона, най-много опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ на някогашния министър председател Никола Груевски твърди, че законът е опасност за териториална целокупност на Македония.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР