Президентът на Словакия поиска Конституционният съд да отмени дългата забрана

...
Президентът на Словакия поиска Конституционният съд да отмени дългата забрана
Коментари Харесай

Словашкият президент иска съд да спре информационно затъмнение 50 дни преди изборите

Президентът на Словакия изиска Конституционният съд да анулира дългата възбрана за издание на социологически изследвания преди изборите в страната през февруари, съобщи " Ройтерс ". Повечето опозиционни партии считат ограничаването за опит да бъдат оставени настрана новите лица в политиката.

Законопроект, утвърден през октомври, удължава възбраната за издание на изследвания за настройки за гласоподаване до 50 дни преди изборите от досегашните 14. От Словашката академия на науките оповестиха, че това 50-дневно осведомително затъмнение в Словакия би било най-дългото в света след Камерун и Тунис.

Мярката бе призната преди изборите на 29 февруари следващата година с гласовете на ръководещата партия " Смер ", по-малкият ѝ съдружен сътрудник Словашка национална партия (СНП) и опозиционната крайнодясна Народна партия " Наша Словакия ".

Вносителите на законопроекта от " Смер " и СНП настояват, че той цели да защищити гласоподавателите от дезинформация, с цел да могат да вземат решенията си въз основа на стратегиите и дейностите на партиите.

Удължаването на възбраната за анкети е втората смяна в словашкото изборно законодателство през тази година. През юни ръководещите постановиха ограничавания върху частните дарения за политическите партии. Според съперниците тази мярка облагодетелства одобрените партии, които получават държавно финансиране съгласно броя на получените гласове на избори.

В настояването си към съда президентът Зузана Чапутова показва, че законопроектът нарушава правото на информация и че лимитира политическата конкуренция.

Конституционният съд може да замрази използването на възбраната преди 10 януари – крайният период за издание на социологически изследвания по силата на 50-дневното " затъмнение " - до крайното решение, което се чака да последва по-късно.

Законопроектът не не разрешава на партиите да поръчват лични анкети, в случай че информацията не бъде обществено огласявана. Налагат се обаче санкции до 10 хиляди евро на издатели за издание на изследвания по време на неразрешения интервал.

В Словакия, както и в други страни в Европа, се следи увеличение на новите партии през последните години.

Подкрепата за " Смер " понижа след убийството предходната година на проверяващия публицист Ян Куцяк и годеницата му, което провокира всеобщи митинги против корупцията и докара до оставката на премиера Роберт Фицо.

Трипартийната му коалиция оцеля и " Смер " въпреки всичко се обрисува като любимец за изборите, само че не е ясно дали, в случай че има смяна в желанията за гласоподаване, ще успее да образува парламентарно болшинство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР