Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу
Коментари Харесай

Пендаровски: Властите в София нарушават Договора от 2017 г.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски насочи голям брой обвинявания против България и намерено съобщи, че управляващите в София са тези, които нарушават Договора от 2017 година, съобщи БГНЕС.

" Вие нямате право като критерии за участие в Европейски Съюз да ни налагате случилото се през 11-ти век. Българската страна промени разказа и заобиколи двустраннитят ни контракт, в който не написа, че историческата комисия и постигането на съглашение там ще бъде изискване за участие в Европейски Съюз. Тази комисия имаше за задача да откри имена на персони и събития, които да честваме дружно и да даде рекомендации на двете държавни управления ", сподели Пендаровски пред локалната телевизия Алсат.

Според него е било мит, че " даже най-големите демокрации като Франция и Германия, изцяло погрешно е, че след края на Втората Световна война, те са основали взаимна историческа комисия, в която са постигнали единодушие за всички противоречиви въпроси ". " Аз персонално настоявам, че нито във Франция, нито в Германия има координиран учебник за приблизително или пък за висше обучение, в които за 1941 година, 1942 година, 1945 г. се приказва по еднакъв метод ", сподели още той.

Пендаровски упрекна българските участници в взаимната историческа комисия в отправяне на обиди и закани против техните македонски сътрудници. Това нещо не се е случвало по време на десетилетните договаряния с Гърция.  " Няма случай някой гръцки представител или събеседник по това време да е пристигнал и да е споделил на македонския представител - ти не си македонец. За страдание сходни обстановки, неофициално се случват в историческата комисия ", сподели още Пендаровски.

По отношение на откриването на Културния център " Иван Михайлов " в Битоля, на който участва бройна делегация от България президентът на Северна Македония сподели: " Има два противоречиви момента в тази ситуация. Първо името на центъра, където виновността е и на нашата институция, която го е записала, и второ - структурата на българската делегация... Не може в нея да бъдат Каракачанов и Захариева, които са архитектите на този спор, на тази обсада от България. Доброто желание на Петков е минимизирано със състава на делегацията и името на центъра - на един потвърден фашистки помощник ".

За вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония той сподели: " Никой не може да подсигурява какъв брой време ще остане на власт настоящето ръководство в България и кои ще бъдат идващите претенции от страна на София. Малко са тези, които ще потвърдят, че кабинетът на Кирил Петков ще остане на власт 7-8 години. До нашето официално участие в Европейски Съюз. От кого да желаеме сходни гаранции. Тук става въпрос за политика. Следващото държавно управление може да каже, че подписаното от предходното е изменничество за нашата идея, това не ни интересува. Е, и? Ние не може да променяме Конституцията всеки понеделник ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР