Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американските войски незабавно

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американските войски незабавно
Коментари Харесай

САЩ незабавно могат да започнат изтегляне от Афганистан

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че американските войски неотложно ще стартират изтеглянето си от Афганистан след подписването на историческо съглашение с талибаните, което може да постави завършек на 18-годишната война, заяви радио "Свободна Европа ".

Това сподели Тръмп пред кореспонденти в Белия дом на 29 февруари, в отговор на въпрос по кое време бойците ще стартират да напущат Афганистан.

Той разгласи, че ще се срещне персонално с водачите на талибаните в не толкоз далечното бъдеще, без да е съответен по кое време тъкмо ще се случи това.

Според декларацията Съединени американски щати ще понижи броя на своите войски в страната до 8 600 в границите на 135 дни след влизането в действие на съглашението с талибаните.

От 2018 година Вашингтон и талибаните се пробват да договорят спокойно съглашение, което да подсигурява изтеглянето на непознати войски от Афганистан в подмяна на гаранцията на придвижването, че страната няма да стане несъмнено леговище за терористите.

Джон Болтън, някогашният консултант по национална сигурност на Съединени американски щати, обаче подлага на критика договорката.

"Това е договорка в жанр Обама. Легитимирането на талибаните изпраща неверен сигнал до "Ислямска страна " и терористите от "Ал Кайда " и до враговете на Америка като цяло ", сподели той.

Много специалисти също предизвестиха, че възможните диалози, в случай че се случат, сред афганистанските държавни чиновници и талибаните, могат да се окажат проблематични.

Мнозина в Кабул отхвърлиха диалозите с екстремистката група, като показаха подозрения по отношение на нейната откровеност и способността да управлява бойците си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР