Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри дългоочаквания израелско-палестински мирен план

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри дългоочаквания израелско-палестински мирен план
Коментари Харесай

Тръмп обяви сделката на века

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разкри дълго чакания израелско-палестински кротичък проект на фона на рецензиите, че администрацията му искрено е избрала да пази позицията на Израел, отчуждавайки палестинците за сметка на трайния мир в района.

Тръмп назова проекта " договорката на века ", даже откакто палестинците го отхвърлиха, заявявайки, че в никакъв случай не са били включени в съставянето му.

По-рано израелският министър председател Бенямин Нетаняху, който е на публично посещаване в Съединени американски щати, съобщи, че се надява да " сътворят история " дружно с Тръмп. Премиерът на Израел също благодари на Тръмп за поддръжката на Съединени американски щати към еврейската страна и за засиления напън над Иран.

Планът в началото ще предложи лимитирана автономност на палестинците на Западния бряг и в Източен Йерусалим, а след това ще докара до " конвенционален суверенитет " или лимитирана държавност, само че под контрола на Израел. В същото време Израел ще има правото де факто да анексира огромна част от палестинските територии, в това число тези с противозаконни израелски заселници, а също и целия Йерусалим. Предвижда се още признание на претенциите на Израел към Голанските възвишения и отвод да се утвърди решение за съществуването на две страни.

Очаквано палестинците го отхвърлиха, заявявайки, че в никакъв случай не са били включени в съставянето му. Инициативата на Тръмп даже съумя да сплоти враждуващите организации Хамас и Фатах. " Ние поканихме придвижването Хамас да взе участие на изключително съвещание на управлението и те ще вземат участие на срещата ", разгласи Азам ал Ахмед, върховен палестински представител.

Айман Дарагхмех, някогашен народен представител от парламентарна група, обвързвана с Хамас, има вяра, че проектът на Съединени американски щати ще сплоти другите палестински фракции. " Създава атмосфера на единение ", разяснява той пред " Таймс ъф Израел ".

" Това е проект за отклонение на вниманието от Тръмп и Нетаняху ", съобщи палестинският министър председател Мохамад Щайех в понеделник и прикани светът да бойкотира самодейността. И двамата водачи сега са напрегнат - против Тръмп тече процедура по импийчмънт, а Нетаняху е разследван от израелската прокуратура за корупция.

Самият Тръмп Тръмп съобщи, че е убеден, че палестинците в последна сметка ще поддържат проекта на неговата администрация, заявявайки, че това " ще е доста добре за тях ". " Вероятно няма да желаят в началото ", сподели той. " Мисля, че най-после ще го създадат ", сподели още американският президент.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР