Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи най-накрая своята визия за

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи най-накрая своята визия за
Коментари Харесай

Доналд Тръмп предложи бюджета на НАСА за 2018 г. и в него няма изненади

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предложи най-сетне своята визия за бюджет на НАСА, оповестява уеб сайтът USA Today. Няма кой знае какви основни изненади. Нещо повече – макар апелите за редуциране на бюджетите на държавните организации, НАСА се измъква с минимални орязвания. За 2018 година галактическата организация се чака да получи $19.1 милиарда – което не е кой знае какво орязване спрямо това, което е заделено за тази година – $19.3 милиарда.

Орязванията са в региона на просветителната стратегия – Тръмп предлага тя да бъде изцяло прекъсната. Науките за проучване на Земята също ще бъдат орязани със $100 милиона, което удостоверява скептицизма на американския президент по отношение на световното стопляне. Прекратена е напълно задачата ARM, която предвиждаше взимане на канара от метеорит и визитата на тази канара от пилотиран транспортен съд в орбита към Луната. Последното беше изцяло предстоящо – тази задача не срещаше необятна поддръжка нито измежду НАСА, нито измежду елементарните галактически запалянковци.

Тръмп продължава програмата за градеж на гигантска пилотирана ракета SLS и галактически транспортен съд “Орион ” за овакантяване на околоземна орбита. Ще продължи и програмата за комерсиализация на ниската околоземна орбита – НАСА ще продължи да подкрепя частни компании като СпейсЕкс, Боинг и Орбитал. За пилотирана космонавтика ще бъдат дадени $3.9 милиарда.

За междупланетни проучвания ще бъдат подсигурени $1.9 милиарда. НАСА би трябвало да изстреля нов мощен марсоход до 2020 година и да създаде задача “Клипър ” за проучване на юпитерианската луна Европа. Мисията съгласно визията на Тръмп обаче няма да включва спускаем уред, което е крачка обратно.

Единствената изненада е, че в проектобюджета не е упоменато съответно кое ще е приоритет за пилотираната стратегия – Луната или Марс. Предполага се, че задача за лунни задачи ще бъде дадена по-скоро от Конгреса. Прочие, тук е редно да бъде очебийно – проектобюджетът на Тръмп не е финален, той ще обиколи и Сената, и Камарата на представителите, преди да придобие заключителен тип.

Възвращаемата пилотирана задача до метеорит ще бъде прекъсната. Credit: NASA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР