Президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел
Коментари Харесай

Тръмп и Макрон готвят нови мерки срещу Иран

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и френският му сътрудник Еманюел Макрон дадоха обещание да заемат по-строга позиция против Иран по време на последния ден от визитата на президента на Франция във Вашингтон, съобщи „ Ройтерс “.

По време на взаимна конференция с Макрон, Тръмп назова подписаното през 2015 година нуклеарно съглашение с Иран „ злополука “ и „ полуда “ и заплаши Техеран с тежки последствия, в случай че възобнови нуклеарната си стратегия.

„ Настоящето съглашение е с изгнили основи. Това е неприятно съглашение, което се разпада “, сподели Тръмп, който даде период на европейските си сътрудници до 12 май, с цел да внесат по-твърди ограничения.

Макрон приказва с Тръмп за „ ново съглашение “ сред Съединени американски щати и Европа, което да отговори на оставащите опасения по отношение на Иран и нуклеарната му стратегия.

Според предлагането на Макрон Съединени американски щати и Европа могат да одобряват блокиране на нуклеарната активност на Иран и след 2025 година, когато изтичат рестриктивните мерки, планувани в сегашното съглашение, да потърсят метод за преустановяване на иранските проби на балистични ракети и да намерят политическо решение за намаляването на въздействието на Иран в Йемен, Сирия, Ирак и Ливан.

„ Това, което би трябвало да отбележим тази заран, е че президентът Тръмп изрази подготвеност да предложи, дружно с Франция, ново съглашение, върху което да се работи с иранците “, съобщи представител на Макрон.

Неясна обаче остана ориста на съглашението от 2015 година и методът, по който ще реагират на препоръчаните нови ограничения против Иран другите страни от групата 5+1 и по-специално Китай и Русия.

Очаква се немският канцлер Ангела Меркел да отбрани сегашното съглашение по време на посещаване в Белия дом в петък.

Вчера от Техеран, че ще засилят нуклеарната си стратегия, в случай че съглашението пропадне.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР