Президентът на САЩ Джо Байдън проведе вчера вечерта 80-минутен видеоконферентен

...
Президентът на САЩ Джо Байдън проведе вчера вечерта 80-минутен видеоконферентен
Коментари Харесай

„Пълно единодушие“ за Украйна след разговора на Байдън с европейските съюзници

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организира през вчерашния ден вечерта 80-минутен видеоконферентен диалог с няколко европейски водачи за украинската рецесия, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

В срещата участваха френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, италианският министър председател Марио Драги, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, полският президент Анджей Дуда, английският министър-председател Борис Джонсън, президентът на Европейски Съюз Шарл Мишел и председателката на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен.

Пред публицисти Байдън назова срещата „много, доста, доста добра“ и сподели, че на нея е имало „пълно единодушие“.

В изказване на Белия дом се споделя, че водачите са подчертали общото си предпочитание за дипломатическо споразумяване на рецесията към Украйна, само че са обсъждали и „подготовката за налагане на огромни последствия и огромната икономическа цена“, която Русия би платила, в случай че нападне Украйна, както и „укрепването на източния фланг на НАТО“.

След срещата полският президент Анджей Дуда сподели, че НАТО е обединен по въпроса за Украйна.

„Искам да подчертая единството на Северноатлантическия алианс, съобщи той пред публицисти. В момента няма съдружник, който да наруши солидарността с Украйна, с останалите членки на НАТО“, сподели той.

В изказване на „Даунинг стрийт“ бе посочено, че участвалите в диалога водачи са били съгласни, че в случай че Русия нахлуе в Украйна, съдружниците би трябвало бързо да отвърнат с наказателни ограничения, в това число с „безпрецедентен пакет от санкции“ против Москва.

Деескалацията на напрежението с Русия по въпроса с Украйна изисква твърди и ясни предизвестия, само че също по този начин и засилен разговор с Москва, съобщи френското президентство. То заяви, че „през идващите дни“ Макрон ще беседва с съветския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР