Президентът на Сърбия Александър Вучич е дал на НАТО 24

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич е дал на НАТО 24
Коментари Харесай

Вучич очаква НАТО да реагира до 24 часа, руският посланик и военно аташе инспектират сръбските военни части

Президентът на Сърбия Александър Вучич е дал на НАТО 24 часа, с цел да реагира, в случай че избухне принуждение против сърби в Косово , само че добави, че Сърбия желае да позволи обстановката спокойно , оповестява сръбската медия N1.

Вучич е споделил на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Сърбия не е влезнала в Косово, тъй като няма това право според съглашението от Куманово (което приключи въздушната акция на НАТО през 1999 г.) и последващите съглашения. Сърбия няма да изпраща войски в Косово, тъй като желае да позволи нещата спокойно, добави той. Ситуацията по границата сред Сърбия и Косово е напрегната в продължение на седмица, откакто управляващите в Прищина взеха решение да откажат влизането на транспортни средства със сръбски регистрационни номера след приключване на съглашение. На границата се издават краткотрайни табели.

Сръбският президент счита, че НАТО схваща и ще направи всичко, с цел да отбрани сръбското население в Косово. " Ще изчакаме 24 часа, с цел да реагирате като НАТО и в случай че погромът против нашето население продължи, Сърбия ще реагира и няма да разреши повтаряне на случилото се през 1995 и 2004 година ", сподели той по TV Pink.

Вучич се ядосал на среща с представители на НАТО и Европейския съюз в неделя. " Имаме 14 МиГ-29. Мислеха, че се майтапя. Няма ли Сърбия право да ръководи своите хеликоптери или самолети в централна Сърбия? Длъжностните лица на Европейски Съюз не бяха възмутени от бронираните машини на косовската полиция в продължение на седмица, само че направиха това сега, в който Сърбия сподели, че няма да разреши да бъде унизена ", сподели той.

Според Вучич посланиците на Съединени американски щати, Италия, Германия, Англия и Франция ще посетят военни елементи в Южна Сърбия след посещаване на съветския дипломат .
 Вучич подреди армията на Сърбия да бъде приведена в нараснала бойна подготвеност
Вучич подреди армията на Сърбия да бъде приведена в нараснала бойна подготвеност

Заради напрежението сред Белград и Прищина…

В подтекста на актуалното напрежение, Белград демонстрира най-голяма отговорност и въздържаност , разяснява съветското посолство в Сърбия , представено от ТАСС, откакто съветският дипломат Александър Боцан-Харченко обиколи административната линия.

" Като част от тесни контакти сред съветското и сръбското министерство на защитата , по предложение на сръбската страна, съветският дипломат Александър Боцан-Харченко и военното аташе Александър Зинченко придружаваха сръбския министър на защитата Небойша Стефанович и началника на Генералния щаб Милан Мойсилович на 26 септември за ревизия на сръбски военни елементи , ситуирани в регионите на страната, граничещи с Косово и Метохия, в строго сходство с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и военно-техническото съглашение от Куманово ", съобщи посолството на Русия в Сърбия.

По този мотив са обменени подробни отзиви със сръбски сътрудници по отношение на обстановката вследствие на провокативни стъпки, подхванати от Прищина , се прибавя в изказването.

" За следващ път беше декларирано, че единственият метод за облекчение на напрежението, породено от Прищина, е да спре всичките си едностранни дейности и да се върне към обстановката преди рецесията ", се споделя в известието на съветското посолство.

" Благодарни сме на Министерството на защитата на Сърбия за открит разговор и доверие и сме подготвени да го продължим. Русия, като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, ще обърне дължимото внимание на решение за Косово . "
 Косово към този момент не пуска коли със сръбски номера, избухнаха митинги на границата
Косово към този момент не пуска коли със сръбски номера, избухнаха митинги на границата

Сърбия от години не позволява косовски номера…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР