Президентът на руския петролен гигант Лукойл Вагит Алекперов е реалният

...
Коментари Харесай

Руският милиардер Вагит Алекперов е реалният собственик на Bulgaria Mall

Президентът на съветския петролен колос " Лукойл " Вагит Алекперов е действителният притежател на софийския Bulgaria Mall и обвързваните с него две офис кули. Това, който е българският сътрудник в интернационалното следствие OpenLux, водено от френския ежедневник Le Monde.

От оповестени в границите на следствието документи излиза наяве, че зад люксембургския фонд SQC Opportunity SCA SICAV RAIF, който на столичния бул. " България ", в действителност стоят съветският милиардер, брачната половинка му Лариса и синът му Юсуф. Въпреки условията на Закона за ограниченията против пране на пари олигархът и фамилията му не са оповестени в Търговския указател като действителни притежатели на сдружението " Бул. България 69 ", в чиито активи са молът и офисните здания, означават от " Биволъ ".

Накратко, най-големият акционер в " Лукойл ", с оценено положение от съвсем 25 милиарда $, анонимно е купил в България парцел с оценка от порядъка на 100 млн. евро. Испански заслон

Bulgaria Mall и Infinity Tower смениха собствеността си през септември 2018 година, когато бяха добити от новосъздадената компания " България бул. холдинг " с регистрация в Люксембург. Неин притежател е фондът SQC Opportunity SCA SICAV RAIF, зад който публично стои испанската капиталова група Squircle Capital. При оповестяването на договорката. Сега тя се удостоверява от документите от OpenLux, от които се вижда, че към 10 януари 2020 година действителни притежатели на SQC Opportunity SCA SICAV RAIF са съветският милиардер и фамилията му посредством The Venice Trust. По информация на " Биволъ " най-вероятно това е тръстът, който стои зад испанската група. Squircle Capital има вложения в хотелиерския бранш, ритейл и търговски парцели в разнообразни страни в Европа, като през 2019 година закупи първокласните марини в Барселона и френския град Ла Сиота.
Кой е Вагит АлекперовВагит Алекперов е главен акционер в " Лукойл ", най-голямата частна петролна компания в Русия. Според съветското издание на Forbes Алекперов стартира да построява бизнеса си още през 1987 година, когато е назначен за общоприет шеф на " Когалим петрол и газ ". През 1990-1992 година заема длъжностите заместител и първи заместник-министър на петролната и газова индустрия на Съюз на съветските социалистически републики, а през 1992-1993 година под негово управление три петролни компании - " Лангепас петрол и газ ", " Урай петрол и газ ", " Когалим петрол и газ " се сплотяват в петролния тръст " Лангепас-Урай-Когалимнефт ", въз основата на който се появява " Лукойл ". След приватизацията й през 1993 година Алекперов стана най-големият акционер и непрекъснат президент. През 2002 година Алекперов има директно и индиректно 10.4% от акциите на " Лукойл ". Оттогава делът му се е утроил съвсем до 28%. През 2013 година Алекперов завещава целия си дял в " Лукойл " на сина си Юсуф, при изискване че няма да има право да продаде или раздели този дял. Размерът на пакета, съгласно Алекперов, не надвишава 30%. В последната ранглиста на Forbes положението на Вагит Алекперов се прави оценка на 24.9 милиарда $, което го слага на четвърто място в Русия.
Търговският център в София беше построен като взаимно начинание на капиталовата компания LS Property на британеца Майлс Самърфийлд и основания в Лондон капиталов фонд Salamanca Capital. Пряк вложител в плана беше сдружението " Мъркюри ", което беше обект на договорката с " България бул. холдинг ". Около месец след промяната в собствеността му - в края на октомври 2018 година, цялото му комерсиално дружество беше трансферирано в друго новоучредено сдружение - " Бул. България 69 ", което е еднолична благосъстоятелност на " България бул. холдинг ". Майлс Самърфийлд, който беше управител на мола, пък от октомври 2018 година напусна ръководството му, само че продължава да работи по други имотни планове в София (виж карето). Със заем от Unicredit
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР