Президентът на Русия Владимир Путин Владимир Путин - руски политик.

...
Президентът на Русия Владимир Путин Владимир Путин - руски политик.
Коментари Харесай

Путин повишава с 10% пенсиите и минималната работна заплата в Русия

Президентът на Русия Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През разпореди в сряда нарастване с 10% на пенсиите и на минималната работна заплата, с цел да се смекчи инфлационния напън върху съветските жители, само че отхвърли, че икономическите проблеми на страната са свързани с войната в Украйна, заяви Ройтерс, представена от БНР.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5542
С годишна инфлация от близо 18% през април водачът на Кремъл призна, че 2022 година ще бъде " сложна " година за съветската стопанска система.

" Когато споделям " сложна ", това не значи, че всички тези компликации са свързани със специфичната военна интервенция в Украйна, тъй като в страни, които не правят никакви интервенции - да речем, в чужбина, в Северна Америка, в Европа - инфлацията е сравнима ", сподели Путин на телевизионно съвещание на Държавния съвет в Москва.

Коментарите му подцениха обстоятелството, че възходящата инфлация в западните стопански системи е частично директна последица от съветската война в Украйна, защото тази " специфична интервенция " увеличи цените на силата и на храните по света.

Увеличението на пенсиите в Русия влиза в действие от 1 юни, а на минималната работна заплата - от 1 юли. Според анализатори стъпките няма да предотвратят внезапен спад на действителните приходи в страната.

Медиите припомнят, че Путин даде обещание през март да понижи бедността и неравенството тази година макар осакатяващите западни наказания и високата инфлация.

Руската стопанска система бе разтърсена от невиждан поток от западни наказания, наложени поради решението му да изпрати войски в Украйна на 24 февруари, като потребителските цени скочиха, а задграничните компании започнаха всеобщо да напущат Русия.

Изследователският и експертен институт на банката " Внешэкономбанк " (ВЭБ) съобщи, че нарастването на обществените заплащания ще забави, само че няма да предотврати спада на действителните приходи, заплати и пенсии на руснаците, като се вземе поради инфлацията.

Дори с 10% нарастване на минималната работна заплата и пенсиите за пенсиониране, ВЭБ чака действителните разполагаеми приходи на руснаците да спаднат със 7,5% и действителните заплати с близо 6% тази година. ВЭБ също по този начин чака новото на беднотия да нарасне до 12,6% тази година от 11% през 2021 година

В момента минималната работна заплата в Русия възлиза на 13 890 рубли (около 250 долара) на месец, до момента в който междинната пенсия за пенсиониране възлиза на 18 521 рубли на месец (около 333 долара).

Увеличението на заплатите и пенсиите може да способства за спомагателен инфлационен напън, който Централната банка на Русия се опита да ограничи със незабавното повишение на лихвите до 20% в края на февруари, откакто рублата поевтиня внезапно при започване на нашествието в Украйна. Оттогава насам обаче банката понижи на два пъти главната рента до 14%, откакто рублата се възвърне.

Министърът на финансите Антон Силуанов сподели, че ограниченията ще костват на федералния бюджет на страната към 600 милиарда рубли (10,5 милиарда долара) тази година и към 1 трлн. рубли през 2023 година

Междувременно Руската централна банка разгласи по-рано през днешния ден, че ще организира изключително съвещание в четвъртък (26 май), на което се чака тя още веднъж да понижи базовия си лихвен %, като съгласно редица анализатори лихвата ще бъде намалена назад до 9,5% - равнището преди съветската военна инвазия в Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР