Президентът на Перу Педро Кастильо разпореди разпускането на парламента. Това

...
Президентът на Перу Педро Кастильо разпореди разпускането на парламента. Това
Коментари Харесай

Президентът на Перу разпусна парламента часове преди да му гласуват импийчмънт

Президентът на Перу Педро Кастильо разпореди разпускането на Народното събрание. Това стана няколко часа преди Народното събрание да се събере, с цел да дебатира по ново предложение за отстраняването му от президентския пост, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.
Още по темата
В послание към нацията, произнесено от президентския замък, президентът, който е представител на левицата, разгласи, че Конгресът се разпуска краткотрайно и че се основава държавно управление с изключителни пълномощия. Той също по този начин разгласи организирането в най-кратки периоди на избори за нов Конгрес, който да има конституционни пълномощия, с цел да изготви нова конституция на страната до девет месеца.

Кастильо сподели, че работи по този начин в отговор на настояванията на народа и че желае да откри още веднъж една правова и демократична страна.

До учредяването на новия парламент държавното управление ще работи с държавни постановления, които ще имат силата на закон.

Кастильо разгласи и въвеждането на народен комендантски час сред 22 ч. и 4 ч.

Той заяви още, че правосъдната система, правосъдната власт, конституционният съд, прокуратурата и националния правосъден съвет са в развой на метаморфоза.

Кастильо прикани всички, които имат противозаконни оръжия да ги предадат на националната полиция в период до 72 часа.

Анализатори дефинираха случилото се като прелом и споделиха, че Кастильо нарушава конституцията на страната и дейностите му са противозаконни.

Парламентът на Перу, доминиран от десницата, трябваше да дискутира предложение за импийчмънт на Кастильо поради " трайна морална некадърност " да ръководи страната. Кастильо към този момент избегна два опита за импийчмънт, като последният датираше от март тази година.

Опозицията против Кастильо в Народното събрание го укорява в интервенция в хипотетична корупционна спекулация, като намесата е била осъществена от хора от антуража му. Опозицията го обвиняваше и в държавна измяна, защото той се разгласи за изход на Тихия океан в интерес на прилежаща Боливия, лишена от изход на море. Опозицията укорява Кастильо и поради повтарящи се държавни рецесии и поради това, че е съставил четири държавни управления за осем месеца - нещо невиждано в страната.

След новината, пристигнала от Перу, Вашингтон прикани Кастильо да промени решението си. Въоръжените сили и полицията в Перу упрекнаха Кастильо в нарушение на конституцията. Парламентът отхвърли да одобри решението на президента. А вицепрезидентката на страната Дина Болуарте сподели, че става дума за държавен прелом.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР